Мая Манолова от Изправи се, България показа за първи път

...
Мая Манолова от Изправи се, България показа за първи път
Коментари Харесай

Манолова показа фактура от Газпром: Промяната е купувала по-скъп руски газ от посредници

Мая Манолова от " Изправи се, България " сподели за първи път в ефира на bTV фактура от „ Газпром “ за газа, който би следвало да купим и платим през месец юли.
„ Фактурата е от 28 юни 2022 година Цената е 84 $. Договорът с „ Газпром “ е още настоящ. По него през месец август и септември миналата година се договарят количествата и се прави стратегия, по която България ще получава ежемесечно газ от „ Газпром “. За месец юли количествата по тази фактура са 1 703 000 мегаватчаса на цена 160 лева Същият този месец държавното управление на Кирил и Асен е плащало на „ Винтерсхал “, дъщерното сдружение на „ Газпром “, газ на цена 220 лева “, изясни Манолова.


„ Тези 60 лева за всеки един мегаватчас, които са разликата в интерес на медиаторите, в действителност са една от аргументите за голямата инфлация в България “, съобщи тя.
„ Само ние плащаме 30% по-скъп газ на медиатори, които са свързани с четворната коалиция, която ни управляваше до предишния месец “, добави Мая Манолова.
По думите ѝ този документ значи две неща – че „ Газпром “ се готви за арбитраж и че диалозите с тях са вероятни.

Манолова бе безапелационна, че държавното управление би трябвало да покаже всички фактури, тъй като жителите заплащат газа и имат право да знаят цената на газа.
„ Предишното държавно управление би трябвало да дава отговор за какво посредством другарски фирми-посредници газът нарастна с 30% и с него полетя нагоре инфлацията “, сподели още Мая Манолова.
Според нея цена от 2,50 лева за бензина и дизела е действителната, а всичко останало е далавера, от която печели компанията, която преработва на ишлеме в рафинерията „ Лукойл Нефтохим “ евтиния съветски нефт.

Ето какво написа Мая Манолова в профила си във Facebook:
Всяко държавно управление, в това число служебното, е длъжно да обезпечи за народа си най-евтините доставки на първични материали, на газ и нефт. За разлика от настоящето държавно управление, което поставя старания в тая тенденция, държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев правеше тъкмо противоположното. За Гърция, Румъния, Унгария, Турция – за всички наши прилежащи страни, явно няма проблем да заплащат на Газпром по новия механизъм на заплащане и към тях Газпром си извършва договорите за доставка. Изпълнява ги и за компании от Германия, Франция, Италия, Чехия Австрия, Словения.
Истината е, че държавното управление на Петков спря доставките от Газпром за България, като отхвърли Булгаргаз да заплаща по новия механизъм, макар че и ценообразуването, и фактурирането, и заплащането по този механизъм продължава да бъде в долари.
В предаването „ 120 минути “ на бТВ демонстрирах предплатената фактура, изпратена от Газпром за доставката през месец юли 2022 година Както се вижда от фактурата, цената на съветския газ по контракта, който не се извършва, е 84,13 $ за мегаватчас. Булгаргаз обаче е предпочел и през юли да купува съветски газ през медиатори на Газпром (например от Винтерсхал - дъщерна компания на швейцарския филиал на Газпром), на цена 110 евро или с 30% по-скъпо.
Фактурата демонстрира най-малко две неща:
- Едното е, че Газпром е подготвен да си извършва контракта с Булгаргаз, като доставя на страната ни природен газ по договорната цена.
- Другото е, че Газпром евентуално се приготвя за арбитраж поради спрените заплащания от Булгаргаз през април тази година и клаузата “вземи или заплати ” по контракта.
Правителството би трябвало да направи всичко допустимо България да излезе от обстановката, в която беше насадена от държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев. За задачата би трябвало да се положат всички старания за договаряния с съветския снабдител за отбягване на всевъзможни правосъдни и арбитражни каузи, както и за отбягване на неустойки, и не на последно място с цел да си вземем през есенно-зимния сезон всички неполучени количества газ от 27 април количества.
Асен Василев излъга, че поради контрактувания от тяхното държавно управление танкер цената на природния газ през октомври ще бъде с 30% по-ниска.
Истината е, че Булгаргаз съобщи такова понижение, тъй като се чака от 1 октомври интерконекторът с Гърция най-сетне да проработи и България да стартира да получава и останалите 2/3 от количествата природен газ по контракта с азерите на договорната - ниската цена. А не, както до момента, по наследената от държавното управление на Кирил и Асен пазарна цена, която за септември месец е над 7 пъти по-висока от договорната цена.
Нека да напомня, че на 4 май т.г. Кирил Петков даде обещание от трибуната на Народното събрание, че от 1 юли България ще получава всички количества азерски газ на договорната, ниската цена. И това заричане на Кирил Петков обаче не се случи.
Експерти на „ Изправи се, България “ пресметнаха, че в случай че всичките количества от азерския газ получавахме на договорната цена още от 1 юли, а останалите нужни количества се купуваха непосредствено от Газпром, вместо от медиатори на Газпром, то контролираната цена на газа за България за юли, вместо 186,47 лева за мегаватчас щеше да бъде почти 134 лева за мегаватчас. За август вместо 297,89 лева щеше да бъде към 217 лева, а за септември вместо 353,86 лева щеше да бъде 247 лева За трите месеца сумарната разлика в посочените цени е почти 580 млн. лева Тези голяма разлика се заплаща от всеки един български жител и подвига инфлацията до невиждани стойности.
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР