Май 2021 г. е най-топлият месец май за последните три

...
Май 2021 г. е най-топлият месец май за последните три
Коментари Харесай

Рекорд: Тази година пролетта е най-студената от 1998 г. насам

Май 2021 година е най-топлият месец май за последните три години, само че пролетта на 2021 година (тримесечният интервал март-април-май) е най-студената от 1998 година насам, съобщи БГНЕС.
Тази година междинните месечни температури са сред 13.4 °С (Девин) и 19.5 °С (Първомай, общ. Петрич). Това е с отклоняване сред -0.4 °С (Видин) и +2.6 °С (гр. Дългопол, обл. Варна) от климатичната норма, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.
Месец май е, само че сумарните месечни количества са дребни – сред 11% от месечната климатична норма в Ахтопол и 153% в Павликени. Това е най-сухият месец май от 2016 година и речните равнища в по-голямата част от страната са се намалили или са останали без основни промени. Поднормените превалявания в част от южните и източните региони основават условия за намаляване на равнищата на почвените влагозапаси, което се отразява неподходящо на развиването на пролетните култури.
 3 ЗОДИИ, които ще намерят ЩАСТИЕТО тази пролет 3 ЗОДИИ, които ще намерят ЩАСТИЕТО тази пролет
„ Научих се на основното - с цел да станеш благополучен, би трябвало да преживееш положение на извънредно злощастие. „ -Фредерик Бегедер Поня...
След релативно студения април, при започване на месец май в планините над 2000 m надморска височина продължава да има забележителна снежна завивка. Тя се топи интензивно при започване на месеца, вследствие на което речните равнища във водосбора на р. Искър над бент. Искър и в рилските и пиринските притоци на р. Струма и р. Места краткотрайно се покачват.
През първите два дни от югозапад над страната се пренасяти температурите са много по-високи от нормалните. Дневните доближават 30-32 °С, а и минималните заран са релативно високи. Във въздуха има нараснала централизация на прахови частици – резултат от югозападния транспорт на сахарски пясък във височина. На места падат оцветени превалявания.
През интервала 3-8.V през страната минават няколко студени фронта. Те са съпроводени с увеличаване на северозападния вятър, изключително при фронта на 8.V, когато в доста региони поривите доближават 20-22 m/s, а в Сливен – 28 m/s. Температурите се намаляват и стават близки или даже по-ниски от нормалните. Има слаби и краткотрайни валежи на малко места.
През интервала 9-12.V, в антициклонална циркулация, времето у нас е слънчево и умерено. На 9 и 10.V утринните температури тук-там са близки до 0 °С. Има слани в регионите на Видин, Кюстендил, Добрич, Шумен и Казанлък. Поради напредналото развиване на овощните култури, нанесените повреди ще се отразят на качеството на продукцията. След 10.V времето последователно се затопля, само че на 12.V стартира смяна. Налягането се намалява с приближаването на барична котловина от северозапад. Късно след обяд в западните региони се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там. Отново има оцветени превалявания вследствие на пренесен във височина прахуляк и пясък от Северна Африка.
 След първо четене: Приеха Национален институт по метеорология и хидрология да стане самостоятелна научна организация, Българска социалистическа партия се разгласи срещу След първо четене: Приеха Национален институт по метеорология и хидрология да стане самостоятелна научна организация, Българска социалистическа партия се разгласи срещу
Депутатите одобриха на първо четене  с 81 гласа " за ", 32 " срещу " и 16 въздържали се законопроекта за Националния институт по метере...
През интервала 13–21.V атмосферата остава неустойчива в размито барично поле с релативно ниско налягане. В часовете след обяд и до среднощ се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на доста места има превалявания с гръмотевици, краткотрайно увеличаване напразно и градушки. Явленията са с друг обсег и активност, по-масови са на 13-14.V и на 16.V. На 13-14.V градушки в Северозападна България са нанесли съществени вреди по лозя и овошки. Унищожени са и посеви с пролетни и зеленчукови култури. На 16.V проливен дъжд е довел до наводнение на улици и жилищни здания в Котел и се е наложило да бъдат евакуирани поданици на града. В резултат на преваляванията има краткотрайно повишаване на речните равнища в огромна част от страната. На 18.V е прохладно с най-големи скорости напразно в Дунавската низина и Горнотракийската равнина. На 20.V също е прохладно, само че има и превалявания при прекосяването на леден фронт, а температурите стават по-ниски от нормалните.
През интервала 22–25.V в антициклонално поле на налягането. Времето е най-вече слънчево. Първия ден сутринта е хладно, изключително по високите котловинни полета, където температурите падат до 2 °С над нулата. През деня стартира стопляне и през идващите дни дневните температури доближават до 32 °С.
През интервала 26–30.V атмосферата още веднъж става неустойчива в циклонално поле на налягането. Има гръмотевични стихии, интензивни превалявания и градушки. Например във вечерните часове на 26.V мощна гръмотевична стихия с дъжд, мощен вятър и градушка води до наводнения и спиране на електрозахранването в обособени квартали на София. Малко по-рано същия ден унищожава над 70% от земеделската продукция в три карловски села. Имало е свлачище на Подбалканския път през рида Стражата край Калофер. На 28.V гръмотевичната активност и преваляванията са по-масови и по-интензивни. Има проливен дъжд с градушка в Пазарджик и региона и там има сигнали за наводнени дворове и изби, паднали дървета, както и за вреди по земеделските култури. Пороен дъжд нанася провали и в Асеновград, където също има наводняване. От мощния вятър по време на гръмотевична стихия има известия за паднали дървета и стълбове в Благоевградско.
На 29.V настава стабилизиране на времето, само че на 30.V вали дъжд в Южна и централна Северна България, а на 31.V – в Централна и Източна България. В захлаждането още веднъж има условия за дъжд от сняг по най-високите планински върхове и на Черни връх се образува тънка нова снежна завивка. В последния ден на месеца температурата на морската вода по Северното Черноморие към този момент е сред 16 и 18 °С, а по Южното – сред 18 и 19 °С.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР