Маточина (Melissa officinalis), позната още като лимонка, е многогодишно тревисто

...
Маточина (Melissa officinalis), позната още като лимонка, е многогодишно тревисто
Коментари Харесай

Тази билка присъства в живота на хората от хиляди години: Полезните й свойства са доказани

Маточина (Melissa officinalis), позната още като лимонка, е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Маточината произлиза от Централна и Южна Европа, Средиземноморието, Иран и Централна Азия, само че след всеобщото й обработване, към този момент се намират растения из целия свят. Маточината доближава оптималната височина сред 70 и 150 см. Листата са плътни и меки на досег, имат лек цитрусов мирис, подобен с този на ментата. По време на лятото, мънички бели цветчета, цялостни с нектар, процъфтяват. Тези цветчета притеглят пчелите, от там идва и името на фамилията “Melissa ", което от гръцки значи пчела. 

Листата на билката се употребяват за чайове, като фалшификация и за медицински цели. Маточината се употребява и за привличане на пчели, с цел да се усили производството на мед. Растението се култивира за доста цели, като с изключение на изброените, то се употребява и за украса, както и за добиване на масла, от които да се създават парфюми. Употребата на билката датира от 14-ти век, когато монахините от ордена на Кармелитите стартират да създават алкохолен тоник, предава botanic.cc.

В днешните дни маточината се употребява в обичайна медицина, седативно (успокояващо), хипотензивно (понижава кръвното налягане), спазмолитично (премахва спазмите на гладката мускулатура) и карминативно (отстранява газовете от стомаха и червата, облекчава отичане и храносмилателни колики и стомашен дискомфорт); въздейства удобно върху храносмилането); благоприятства и сърдечната дейност; има антиаритмично и антиконвулсивно действие; успокоява централната нервна система. Препоръчва се при разнообразни нервни нарушавания, бодърствуване, главоболие. Може да се употребява като чай, хранителна добавка, както и в инхалации (етерично масло), еликсир, лосион. 

История и култивация 

Маточината пораства най-добре в мек сдържан климат и цъфти сред юни и август. Употребата на маточина е документирана още отпреди хиляди години от гърците и римляните. Доказателства са записките за билката в ботаническата книга на Теофраст “Historia Plantarum ", която датира към 300 години преди Христа. Балсамът от маточина стартира да се използва в седми век, като с него стартира да се постанова и култивирането на билката из цяла Европа. През Средновековието билката става обект на записките на билкари, писатели, философи, учени. Швейцарският доктор и алхимик Парацелз я назовава “еликсир на живота ".

Билката става още по-популярна и популяризирана след идването на първите колонизатори в Северна Америка. Сведения демонстрират, че Томас Джеферсън я култивирал в градината си. 

Медицинско предопределение на билката 

Маточината постоянно е спрягана като средство за облекчение на стрес и напрежение. Тези биологични свойства се приписват на нейните химични съставки, които включват етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини, като розмариновата киселина, кафеените киселини, тритерпени и други.

Стрес, напрежение, безпокойствие

Проучвания допускат, че удобният резултат на маточината върху нервната система и спокойствието се дължи на розмариновата киселина. Тя усилва съществуването на невротрансмитери, познати като GABA (гама-аминомаслена киселина). Ниските равнища на GABA в мозъка се асоциират със положение като раздразнителност и съмнения в настроението. 

Редица изследвания демонстрират, че маточината може да се употребява като средство за намаляне на напрежението и за възстановяване на настроението: 

Проучване в Австралия демонстрира, че настроението и стресът се смъкват дейно и бързо, с помощта на дестилат от маточина. Резултатите в интерес на билката са обилни, по отношение на тези на плацебо групата. Обектите на проучването са били младежи в положително здравословно положение. Това изследване е възпроизведено в сходни условия, като резултатът почнал да се демонстрира в границите на 1 до 3 часа след банкет на екстракта. 

Друго изследване показва, че маточината води до успокоение и покачва когнитивните функционалности при възрастни по време на стрес тест. 

Друг тест открива, че маточината успокоява отрицателното въодушевление при стрес, провокиран в лабораторни условия. Участващите, които взели дестилат от билката, се самоописали като по-спокойни и не толкоз превъзбудени.

Тези резултати са доказани и от други разработки, от които излиза наяве, че екстрактът от билката спомага за понижаване на напрежението и подкрепя паметта и бдителността по време на проби на умствените качества. 

За разлика от други препарати, маточината не понижава работоспособността и менталните качества, а точни противоположното – усъвършенства когнитивните качества и покачва вниманието. Проучване демонстрира, че приемът не дестилат от маточина усъвършенства умствените качества в решаването задания, свързани с памет, математика, както и концентрацията. 

Според немски изследвания от 2001 година, маточината усъвършенства положението на меланхолия. Използва се при нервно напрежение и безпокойствие.

Безсъние

Благоприятното въздействие на маточината върху нервната система поради резултата й върху GABA рецепторите, както и това върху серотонина, са причината  билката да спомага и за лесното заспиване. Освен това, маточината има и удобен резултат върху стомаха, а проблемите с храносмилането са едни от най-честите аргументи за проблеми със съня. Приемът на дестилат от маточина за продължен интервал от време усъвършенства съня при хора с инсомния, среднощно пробуждане и други проблеми със съня. Това изказване е доказано от огромно количество клинични изследвания, като това се следи при разнообразни пациенти (жени с менопауза; пациенти с нервни разстройства; деца с хиперактивност, която също се явява причина за разтревожен сън). Двойно-рандомизираните изследвания с дами в менопауза са значими, тъй като инсомнията, сънната апнея, депресията и нервността са общи признаци, които засягат дамите в менопаузата, а маточината има положително въздействие върху всички тях. 

Изключително значим е и резултатът при деца, точно тъй като маточината има меко деяние и не води до взаимозависимост. Това е съществено преимущество по отношение на по-тежките различни медицински препарати, които все по-често се изписват в ранна възраст, а имат резултат върху развиването на детето. Испанска публикация, оповестена през 2001 година, документира използването на маточината при хиперактивни деца с неустойчиво внимание.

Главоболие 

Влиянието на рецепторите, както и комплектът от спазмолитични (против спазми) съставки в маточината я вършат извънредно пдоходяща при главоболие. Резултатите са изключително положителни, в случаите, когато главоболието се дължи на мускулни схващания. Успокояващите качества на билката могат да облекчат схващания, както и да спомогнат притока на кръв към главата. Други изследвания сочат удобния резултат на билката при главоболие, провокирано от нервно напрежение и стрес. 

Стомашни проблеми 

Маточината има изявено удобно деяние при необятен набор от проблеми с храносмилането като смутен корем, отичане, газове, повръщане, колики, болки и т.н. 

Този резултат се удостоверява с от ден на ден изследвания, изключително при смутен корем, синдром на раздразнени вътрешности и рефлукс. Това се дължи на спомагателните съставки, с изключение на розмариновата киселина, които включват цитрал, линалол, гераниол и други, като всички те имат спазмолитично (против спазми) и карминативно (против газове) деяние. В голям брой изследвания маточината има доста по-изявено деяние за лечението на диспепсия и синдром на раздразнените вътрешности по отношение на плацебо. Освен това има изследвания, които демонстрират, че тя улеснява храносмилането. 

Множество опити са посочили изрично опциите на растението да облекчава коремни конвулсии и да подкрепя храносмилането. Лошото храносмилане е една от най-честите аргументи за мъчно заспиване.

Спазмолитичното деяние има и доста добър резултат против облекчение на менструални крампи и предменструален синдром. Проучване демонстрира, че при 100 гимназиални ученички в границите на 3 месеца има доста по-малко изявени болки в групата, която е приемала маточина. 

Противовирусно 

Това се дължи на противовирусното деяние на розмариновата киселина върху някои вируси, като ин витро проби демонстрират, че се следи резултат върху аденовируси (причинители на настинка), херпес симплекс 1, хепатит Б (незадълбочено изследване) и даже някои генитални вируси. Маточината има традиция в потреблението срещу херпеси.  Нанасянето на еликсир от маточина върху мястото, инфектирано с вируса, спомага за по-бързо и качествено възобновяване, изключително в случай че бъде нанесено в ранен етап. Сериозно изследване демонстрира, че балсамът съумява да предотварти сред 80 и 96% от резистентните към медикаменти форми на херпес симплекс 1. Това е окуражително в случаи, когато не оказват помощ естествените медикаменти. Поставянето на еликсир от маточина може и да удължи интервалите сред прояви на херпес.

Алцхаймер 

Някои проучвания демонстрират, че приемането на маточина в продължение на 4 месеца понижава възбудата и усъвършенства признаците на лека до умерена форма на Алцхаймер. Също по този начин, ранните проучвания демонстрират, че използването на лосион, съдържащ етерични масла от маточина на лицето и ръцете на хората с деменция, понижава възбудата. Въпреки това, други проучвания не са разкрили изгода.

Проучвания в ранен етап демонстрират, че цитралът в екстракта от маточина може да инхибира холинестеразата (ензим, който се синтезира в черния дроб), които се афектира от медикаментите донепезил, ривастигмин и галантамин, употребявани за лекуване на Алцхаймер. По този метод се понижава образуването на плаки в мозъка, свързани с напредването на заболяването.

Едно ранно изследване от Иран оповестява, че четиримесечен банкет на дестилат от маточина е леко по-ефективно от плацебо средство за възстановяване на разпознаваемите функционалности и вредите от деменцията при хора с лека до умерена болест на Алцхаймер.

Тези резултати към момента не са възпроизведени в друго изследване.

Странични ефекти 

Като цяло, маточината се смята за безвредна, изключително при не изключително дълга приложимост. Все отново приемът на свръхголеми дози може да се асоциира с главоболие, зашеметяване, отичане, стомашни незразположения и даже неспокойствие. Все отново е значимо да се означи, че става въпрос за неведнъж надвишаване на рационалните дози, с цел да се реализиран нежелани резултати. 

Не е целесъобразно билката да се стопира внезапно при проблеми от порядъка на суматоха, раздразнителност и така нататък Правилният метод е последователно да се понижава и постепенно да се спре, с цел да се избегне внезапна смяна и наново съмнение в настроението.  

Някои хора могат да развият форма на алергия, позната като контактен дерматит. Това може да се случи при нанасяне на еликсир от маточина по кожата. Правилният метод при приложимост на еликсир е да се нанесе първо малко пред мишницата да се изчака да се види дали има зачервяване, обрив или някакво неспокойствие. Ако нищо не се случи, в подобен случаи, може да се използва без терзания. Сериозните алергии при приложимост на маточина са изключителна необичайност. 

Маточината е билка, която е позната на индивида и участва в ежедневната му приложимост от хиляди години. Нейната необятна апликация води до всеобщото й обработване и разпространение из целия свят. Букетът от етерични масла и потребни съставки на меките и приятни на аромат листа я вършат потребна, както в медицината, по този начин и в хранително-вкусовата индустрия. Цитрусовият прелестен мирис я прави извънредно подобаваща, както за аромат, по този начин и за усет в питиета, десерти и така нататък

Употребата й в медицината се дължи на нейния успокоителен резултат върху нервната система, мускулите и серотонина, което спомага против съмнения в настроението, раздразнителност, меланхолия, душевен проблеми, бодърствуване, хиперактивност при деца. Нейното спазмолитично деяние (против спазми) я прави подобаваща при проблеми с корема, менструални болки, главоболие и така нататък Комбинацията от нейните дейности е потребна за лечение и възстановяване на признаци на съществени болести (включително и психически). Билката е извънредно подобаваща и за съпъстваща терапия, поради мекия й резултат и сигурност. Билката изцяло се смята за безвредна за приложимост, макар че би трябвало да се внимава при внезапно прекъсване или интензивна приложимост в дълъг интервал, при проблеми с щитовидната жлеза, или при приближаване на интервенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР