Материал на Кейт Палмър за BBCЗаведенията във Великобритания са вдигнали

...
Материал на Кейт Палмър за BBCЗаведенията във Великобритания са вдигнали
Коментари Харесай

Защо сламките може скоро да изчезнат

Материал на Кейт Палмър за BBC

Заведенията във Англия са вдигнали мерника на пластмасовите сламки, които се употребяват единствено един път, а се разграждат в продължение на... епохи. Дойде ли времето да се откажем един път вечно от сламката?

Онлайн акция против продукта, почнала в Съединени американски щати, набира все по-голяма мощ и на други места по света. Наскоро бе подкрепена от дизайнерката Вивиан Уестууд и от ден на ден кръчми и питейни заведения се вслушват в причините на уредниците.

Какъв е казусът със сламките?

Повечето сламки се вършат от материали като полипропилен и в случай че не се рециклират, би лишило стотици години да се разградят. Малки пластмасови предмети като тях, като чашките за кафе и капачките на бутилки са насъбрани в големи количества в океана, въпреки че използването им е траела колкото едно пиво.

Пост на Вивиан Уестууд във Фейсбук предизвестява, че сламките в коктейла или кафето ни ще бъдат на тази планета вечно. Той е споделен над 300 000. " Малко се рециклира, доста свършва в океана ", написа още дизайнерката.

Темата кара от ден на ден хора да се замислят. Кейт Дел, управител на веригата All Bar One, която употребява над 4 млн. сламки годишно, заяви, че ще понижат използването им с една трета. Дел е уверена, че клиентите " ще бъдат удовлетворени от решението и ще се любуват на питиетата си и без сламки ".

Какво би трябвало да създадем?

Саймън Елин, изпълнителен шеф на английската асоциация за преработване, счита, че " на никого няма да му пука ", в случай че барманите просто спрат да поставят сламки.

" Онзи ден в содата ми сложиха освен две сламки, а и пластмасова бъркалка. Попитах ги за какво и тя бяха сюрпризирани. Предполагам, че доста малко хора биха сложили това под въпрос ", споделя той.

Алтернатива на пластмасовите сламки биха могли да бъдат хартиените, само че те ще костват по-скъпо на промишлеността, а и не всички клиенти ги харесват.

Според Марк Хол, шеф в BusinessWaste, не е задоволително заведенията да отстранен сламките - потребителите, които употребяват такива, би трябвало да заплащат специфичен налог за тях.

" Защо, по дяволите, ти би трябвало сламка в джина? Самите ние като консуматори можем да създадем доста, като просто ги отхвърляме. "

Сламките пазят ли зъбите ни?

Зъболекари настояват, че пиенето от сламка понижава количеството течност, което влиза в директен контакт със зъбите ни и по този начин предотвратява петна от чай или кафе и ерозия от сладките газирани питиета.

Д-р Найджъл Картър, шеф на фондация за орално здраве, обаче споделя, че вместо това хората би трябвало да пият питиетата си по време на хранене, а не настрана, защото по този начин вредата също се лимитира.

" Истината обаче е, че сламките оказват помощ за предотвратяване на зъбите ", признава въпреки всичко той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР