Материал на Брадли Хоуп, Никола Парази и Маргарет Станкати за

...
Материал на Брадли Хоуп, Никола Парази и Маргарет Станкати за
Коментари Харесай

Саудитска Арабия и нейният град на бъдещето за 500 млрд. долара

Материал на Брадли Хоуп, Никола Парази и Маргарет Станкати за The Wall Street Journal

Град с роботи, възобновима сила и лични закони би трябвало да модернизира Саудитска Арабия и нейната стопанска система.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед ибн Салман показа проект за строителството на футуристичен град, който би трябвало да помогне на кралството да се трансформира в страна от XXI век. Принцът също по този начин даде обещание, че страната ще изповядва по-толерантна форма на ислям и ще стане по-отворена за религиите и традициите от целия свят. Така Саудитска Арабия желае да диверсифицира стопанската система си и да притегли вложители.

Градът, който получи името Неом, би трябвало да се разположи на крайбрежията на Червено море, близо до границите с Йордания и Египет. Предполага се, че неговата повърхност ще надвишава 25 000 кв.км., а цената на плана се прави оценка на 500 милиарда $. Той би трябвало да бъде финансиран от суверенния фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) и частни вложители. Проектът ще бъде управителен от Клаус Клайнфелд, някогашен общоприет шеф на „ Алкоа “, а преди този момент – на „ Сименс “.

Неом не е първият опит на страните от Персийския залив да построят от нулата нови огромни градове, с цел да диверсифицират зависещата от нефт стопанска система. През 2006 година Абу Даби стартира строителството на град Масдар. Предполагаше се, че неговото население ще доближи 50 000 души, а електрическата енергия в него ще се създава единствено от възобновими източници. Но градът досега не е достроен. Освен това, преди две години Египет разгласи проектите си да построи нова столица източно от Кайро, само че този план на стойност 300 милиарда $ се бави.

Саудитска Арабия също се е опитвала да строи нови градове, с цел да модернизира стопанската система си. Преди 10 години тя стартира да основава финансов окръг, кръстен в чест на крал Абдала. Този план на стойност 10 милиарда $ трябваше да притегли интернационалните финансови организации, само че окръгът както и преди е запустял. „ Кралството не е мощно в реализирането на мегапроект “, съобщи икономистът от Capital Economics Джейсън Тюви. Те отвличат държавното управление от провеждането на непопулярни, само че нужни стопански промени, счита той.

Неом би трябвало мощно да се отличава освен от днешна Саудитска Арабия, само че и от всички останали градове. Предвижда се, че там роботите ще бъдат повече, в сравнение с хората. Те ще се употребяват в разнообразни браншове – от опазването на здравето до обезпечаването на сигурност. Автомобилите ще се движат на автопилот, а градът ще се зарежда с електричество единствено от слънчева и вятърна енергетика. Принц Мохамед призна, че няма да е по никакъв начин елементарно реализирането на този план. „ Да се мечтае е елементарно, само че фантазиите да станат действителност е много мъчно “.

В Неом също по този начин ще бъдат в действие лични закони, по-приятелски към бизнеса и чужденците. Във видеото, което показва плана, се виждат дами, практикуващи йога, и балерини /в Саудитска Арабия дамите би трябвало да носят облекла на публични места, които изцяло покриват тяхното тяло - от главата до петите/.

Градът е част от амбициозния проект за промени „ Визия 2030 “, която би трябвало да избави саудитската стопанска система от петролната взаимозависимост. Според проекта, PIF би трябвало да прави крупни вложения в страната и чужбина за сметка на средствата, получени от IPO на петролната държавна компания „ Сауди Арамко “. Кралството се надява да притегли 100 милиарда $, продавайки 5% от акциите. Изпълнителният шеф на „ Сауди Арамко “ Амин Насер удостовери, че IPO би трябвало да се организира през 2018 година Макар че осведомени със обстановката хора декларират, че то може да бъде отсрочено за 2019 или даже анулирано.

Саудитските управляващи също по този начин желаят да привлекат непознати вложения. За задачата те към този момент са подхванали някои стъпки, да вземем за пример, смекчиха рестриктивните мерки на фондовия пазар за чужденци. През септември в страната за пръв път се появиха търговски съдилища. Преди това предприемачите дълго се оплакваха от неизвестността, тъй като ислямското право разрешава на съдилищата свободно да интерпретират законите. По данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване /ЮКТАД/ през 2016 година директните непознати вложения в Саудитска Арабия са се свили с 8,5% до 7,45 милиарда $. Това е най-ниското равнище за последните години. Както съобщи на презентацията на плана изпълнителният шеф на SoftBank Масайоси Сон, неговата компания ще влага в Saudi Electricity, която би трябвало да зарежда Ноем със слънчева сила. Проектът акцентира желанието на принц Мохамед ибн Салман да либерализира освен стопанската система, само че и саудитското общество. През септември кралството към този момент показва това, отменяйки възбраната дами да карат коли. „ Искаме да живеем естествен живот, който да отразява нашата религиозна толерантност, нашите положителни традиции и обичаи, с цел да дадем своя принос за развиването на света и за развиването на нашето общество “, съобщи принцът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР