Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува прогнозата си за

...
Математикът от БАН проф. Николай Витанов публикува прогнозата си за
Коментари Харесай

Витанов: Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва фатално за него в България

Математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов разгласява прогнозата си за развиването на петата вълна на пандемията в България. В нея той регистрира: „ Върви третата седмица от царстването на Омикрона. Суперпожар – няма ”.

Според математика би трябвало да се пречупят три тренда, с цел да завърши вълната: „ Единият тренд е пречупен (растящият брой на новозаразените с COVID-19), само че другият - на заетостта на лечебните заведения - още не е. Новините обаче и там са положителни. Както се и предполагаше, заетостта няма да стигне 60% от оптималния вероятен потенциал. Което си е огромен триумф за цялата здравна система. Минаваме доста добре през тази, най-висока от всички талази ”, отичта Витанов.

По думите му пикът на високата смъртност ще се пречупи финален. “Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари. Към края на месеца ”, предвижда математикът.

Базовото репродуктивно число и през днешния ден е 1.02, регистрира още той. “Кръстоносният поход на цар Омикрон свършва съдбовно за него в България. Последна вяра - да задейства инатестата част от народа, която да докара второстепенен пик ”.

Според Витанов сюжетът за второстепенен пик към този момент е неустойчив. “Могъща е инатестата част от народа. Но отсреща си има хора, които знаят по какъв начин един сюжет за обществена система се държи в дестабилизирано положение. Да забележим какво ще стане. Очакването е рационалната част на българския народ да успее да придвижи инатестата на гърба си през тази рецесия ”, добавя той.

с противоепидемичните ограничения проф. Витанов разяснява: “Няма ексцесивни ограничения, има ограничения единствено там, където се постанова. Виждате, че в София даже ще се отслабват ограниченията. Няма потребност и от цялостен локдаун. Забележете - някои изобщо не усещат, че има ограничения. Сложете си ръка на сърцето и признайте, че през тази вълна рапирата на ограниченията бе употребена икономично и извънредно дейно ”.

И заключва: „ Справяме се. Вирусът върти, суче, мъчи се да подпали суперпожара, само че не му се получава. Не помагайте на вируса - кръвта му тече и той ще грохне. Пак ви пиша - дано веднъж на Вуте да му е добре. Тактиката е елементарна: Държим настоящия сюжет постоянен и ще и забележим сметката и на тази вълна. И на Вуте ще му е добре, и аз на 19 март ще мога да споделям единствено хубави вести “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР