Математикът на БАН проф. Николай Витанов прогнозира, че до 10

...
Математикът на БАН проф. Николай Витанов прогнозира, че до 10
Коментари Харесай

Проф. Витанов прогнозира препълнени болници до 10 дни

Математикът на Българска академия на науките проф. Николай Витанов предвижда, че до 10 дни лечебните заведения в страната ще бъдат претъпкани. " Втори ден репродуктивното число на вируса е над 1,3 и 10 души заразяват съвсем 14 ", изясни проф. Николай Витанов.

При 9000 пациенти дневно ще би трябвало да се пристъпи към цялостен локдаун и с тези темпове те ще бъдат достигнати до 10 дни, предизвести в ефира на Нова телевизия Витанов и добави, че тогава лечебните заведения ще бъдат цялостни.

Според доктор Любомира Николаева Гломб пък антителата са разнообразни типове, а тестванията не дават задоволително данни дали с тях се построява протективен имунитет при ковид. Това тя обисни във връзка тематиката за какво документи за антитела не могат да се признават. Колеги цитират учебници от 1981 година за антителата, а медицината се е развила оттогава до в този момент, добави още Любомира НиколаеваГломб.

По-рано също в студиото на Нова телевизия ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов съобщи, че скупчването по опашки за документи ще докара до нов епидемиологичен гърмеж

„ Ние също работим на първа линия и главната тежест, всички заболели, идват при нас. Освен Коронавирус има и други болести”, съобщи доктор Георги Миндов.

Относно ограниченията, медикът даде образец с Англия, където сътрудниците му се готвят за стачка. Причината за тяхното неодобрение е решението на държавното управление да бъдат преглеждани присъствено всички. Досега персоналните лекари на Острова не са правили прегледите в кабинетите си. Д-р Миндов акцентира, че в България това обаче е процедура и общопрактикуващите лекари преглеждат и Коронавирус болните, вместо те да са преглеждани в Коронавирус зоните, които съгласно него не работели както би трябвало.

„ Аз не утвърждавам това, което се случи. Но в цяла Европа има документи. Какво се случи тук? Кратките периоди и това, че хора, които не са имунизираха, „ се юрнаха” по опашки или за документи или с цел да се имунизират. Това ще вдигне % на заболелите, ще докара до епидемиологичен гърмеж. Създаде се една суматоха в страната, хората не могат да отидат на работа”, разяснява лекарят.

Той сигнализира за срив в Националната здравна осведомителна система, което е довело до усложнения в работата на медиците. За период от близо 24 часа доктор Миндов и сътрудниците му не са можели да вкарват нито предписания за хронично заболели, нито броя на имунизираните от тях.

„ Вчера съм ваксинирал 12 души, само че нямах опцията да изтегля референтен номер и да дам т.нар промеждутъчен документ, който се дава след слагане на първа доза. Много огромно усложнение ни сътвори това. Хората бяха връщани, а това са хора с хронични болести с животоподдържащи медикаменти. Силно се надявам това да не продължи и днес”, показа доктор Миндов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР