Математическо моделиране прогнозира как ще се разпространява втората коронавирусна вълна

...
Математическо моделиране прогнозира как ще се разпространява втората коронавирусна вълна
Коментари Харесай

Каква драма носи втората вълна на коронавируса

Математическо моделиране предвижда по какъв начин ще се популяризира втората коронавирусна вълна в Европа през идващите месеци. Прогнозата обгръща континента като цяло, както и всяка страна поотделно, като заключенията са оповестени в списание „ Scientific Reports ” и са представени от БГНЕС.

Към момента към този момент 10 европейски страни – Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Гърция, Нидерландия, Сърбия, Словакия, Словения и Испания, са фиксирали публично началото на втора вълна на COVID-19.

Отчитайки тези данни, както и индикаторите за разпространяване на болестта и заболеваемостта по време на първата вълна, математици от Франция, Италия и Дания сътвориха модел, предсказващ динамичността на втората вълна в европейските страни.

Според резултатите от моделирането, пикът на втората вълна ще бъде през интервала юли 2020 – януари 2021 година, а броят на инфектираните ще надвиши този по време на първата вълна.

Авторите на изследването акцентират, че съответното време за достигането на най-много при разпространяването на инфекцията във всяка страна поотделно зависи от параметри като първичните индикатори за заразяване, равнището на заразяване, броя на вътрешните и външните пътувания на жителите, както и строгостта на подхванатите ограничения.

Учените предвиждат по-ранни пикове в страни, в които процентът на инфектирани към този момент са достигнали оптимални стойности. Във Франция и Норвегия пикът би трябвало да настъпи в средата или края на септември, в Италия – в средата на октомври, във Финландия – в края на октомври, във Англия – при започване на ноември, а в Швеция – при започване на 2021 година.

Според учените, това зависи значително от ограниченията за обществено разграничаване, контрола върху локалните огнища на заразяване и граничния надзор, изключително в случай че те се реализират още в ранните стадии на разпространяване на болестта.

В момента действителната епидемиологична конюнктура в някои страни се разграничава от планувания модел. Например в Германия, Дания и Финландия статистиката на заболеваемостта изостава доста от плануваната. Според създателите на проучването, това значи, че управляващите подхващат съответни ограничения за въздържане на епидемията, а жителите демонстрират съзнателно отношение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР