Матча, богата на кофеин алтернатива известна с наситения си цвятТова

...
Матча, богата на кофеин алтернатива известна с наситения си цвятТова
Коментари Харесай

12 ползи да замените кафето

Матча, богата на кофеин опция известна с наситения си цвят

Това е тип зелен чай, само че друг на насипни листа, който накисвате в гореща вода. Матча е прахуляк, изработен от смлени листа от зелен чай. Тъй като е цялостен с по-висока централизация на хранителни субстанции, в сравнение с можете да получите от обичайния вид, може да очаквате да се насладите на доста повече преимущества от матча, написа.

Хубавото е, че в наши дни съвсем на всички места може да си поръчате чай от матча. Богатата история на зеления чай обаче датира от 12 век и е значим съставен елемент в японската просвета повече от 800 години. Най-известната история е, че японският будистки духовник Миоан Ейсай отпътува за Китай, с цел да търси зелен чай. Той осъзнава, че пиенето на матча преди медитация ще помогне за по-добра централизация и по тази причина я носи в Япония.

Ползите от матчата, изброени по-долу, може да ви убедят да замените ежедневното кафе с чай. Ако желаете да разберете и кой е най-хубавият метод за подготвяне на вкусна, потребна и топла напитка вкъщи, продължете да четете.

12 изгоди от матча, които си коства да опитате:

1. Множество витамини и антиоксиданти
Зеленият чай съдържа тип антиоксиданти, наречени катехини, както и друга група, наречена полифеноли. Матча на прахуляк предлага мегадоза от тези мощни антиоксиданти, които могат да оказват помощ за понижаване на увреждането на клетките и попречване на хронични болести. Сортът също по този начин съдържа разнообразни витамини, в това число А, В, С, Е и К.

2. Засилва блясъка на кожата
Диетолозите предлагат да опитате матча чай вместо кафе за една седмица, в случай че имате проблеми с кожата. Витамин С в сорта подтиква производството на колаген, а витамин В може да помогне за поощряване на обмяната на здрави кожни кафези.

3. Повече сила
Матча на прахуляк съдържа към три пъти повече кофеин спрямо различните типове чайове. Черният чай има 47 мг кофеин в чаша, а зеленият има 28 мг. За съпоставяне, матча обезпечава цели 70 мг. Това е съвсем същата енергийна изгода – или малко по-малко – от чаша кафе, която съдържа 96 мг кофеин. Имайте поради обаче, че другите сортове кафе имат разнообразни стойности на кофеина.

4. Намаляване на нервността
Матча на прахуляк съдържа L-теанин – аминокиселина, за която е потвърдено, че понижава напрежението. Проучване от 2016 година открива, че пиенето на напитка с към 25 мг L-теанин, като зелен чай, може да бъде извънредно ефикасна за понижаване на напрежението и увеличение на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина в мозъка.

5. Осигурява повече работливост
В изследване от 2017 година се потвърждава, че хората, които пили матча, са имали леко усъвършенстване на вниманието и скоростта на обработка на признатата информация. Според учените, това се дължи на L-теанина, който е главно вещество при повишението на силата.

6. Може да защищити от рак
Въпреки че няма съответно проучване, доказващо противораковите изгоди от самата матча на прахуляк, учените преразглеждат зеления чай като сходно лекуване от години. По-стари изследвания свързват EGCG - тип катехин, открит в зеления чай, с предварителна защита на рак на дебелото черво. Друго изследване демонстрира, че зеленият чай може да бъде ефикасен за предварителна защита на рака в синергия с противоракови медикаменти.

7. По-здравословни равнища на холестерол
Науката не е стигнала до тъкмо умозаключение за какво, само че изследване от 2016 година демонстрира, че постоянното изразходване на EGCG в зеления чай може да докара до доста понижаване на LDL холестерола, прочут още като „ неприятен “ холестерол. Той води до струпване на мастни киселини в артериите, което, съгласно специалисти, усилва риска от инфаркт и инсулт.

8. Укрепя костите
Повечето хора не мислят за дейното предприемане на ограничения за създаване на здрави кости, само че това е значимо за вашата физическа форма и подвижност, изключително с придвижване на възрастта. Полифенолите – цялостните с антиоксиданти съединения в зеления чай, могат да усилят минералната компактност на костите посредством понижаване на причиняващия инфектиране оксидативен стрес. Това, от своя страна, може да понижи риска от развиване на остеопороза.

9. По-засищащо от кафето
Матча на прахуляк има мощен, землист усет, тъй че най-често се разрушава и сервира с краве мляко или опция, като бадемово или овесено мляко. Поради добавените калории от млякото, напитката нормално е по-засищаща от естественото кафе.

Но имайте поради, че някои кафенета и заведения за хранене може да употребяват примес, която съдържа захар и/или мляко на прахуляк, с цел да балансира земния усет, което я прави по-малко здравословна от елементарната матча на прахуляк. Ако желаете да се възползвате от всички изгоди на зеления чай, попитайте баристата с какво разполагат, преди да си поръчате напитка.

10. Действа като естествена хранителна багра
Има някои по-стари проучвания, които допускат, че изкуствените хранителни багрила, може да са канцерогенни. Ето за какво, когато имате опция да оцветите храната благодарение на естествени източници, би трябвало да се възползвате.

Качественият матча прахуляк се отглежда на сянка вместо под слънцето, с цел да се принудят листата да създават повече хлорофил. Така се получава и по-наситеният зелен цвят на растението. Ако желаете и ястията ви да наподобяват толкоз апетитно на цвят, тогава прибавете малко матча към тях.

11. Може да отбрани мозъка
Пиенето на матча всеки ден може да помогне за забавянето на когнитивния крах. Това е по този начин, тъй като матчата е цялостна с витамин С и лутеин, като и двете са свързани с сходно когнитивно действие като внимание и памет.

12. Бори се с инфекциите
Въпреки че проучванията са към момента в начален стадий, клетъчно изследване от 2021 година открива, че общоприета доза матча може да е в положение да убие Streptococcus pneumoniae – бактерии, които могат да причинят пневмония. И тук откривателите приписват тази изгода на мощните антиоксиданти – катехини, намиращи се в зеления чай.

Как да си приготвите матча чай вкъщи?
Не е нужно да ходите до най-близкото кафене, с цел да си вземете матча чай. Всъщност може да си извършите напитката вкъщи с минимални старания и принадлежности. Церемониалният клас матча се предлага за чай и лате, до момента в който кулинарният е непокътнат за печене и други готварски цели.
Традиционно японците употребяват бамбукова бъркалка и черпак за подготвяне на чай, само че в случай че нямате, може умерено да употребявате лъжица.

Ето и рецептата:
1. Загрейте 56-85 мл вода на 80 градуса. Ако нямате термометър, можете да гледате мехурчетата, с цел да сте сигурни, че водата е загряла.

2. Поставете 1/2 до 1 чаена лъжичка матча в чаша и прибавете малко топла, само че не гореща вода.

3. Разбъркайте усърдно с лъжица, с цел да отстраните бучките матча. Ако имате бамбукова бъркалка, бъркайте с нея, до момента в който видите пяна. Сега, откакто имате съсредоточената матча, може да напълните чашата догоре с вода или мляко.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР