Масовото разпространение на COVID-19 се превърна в скоростно развиваща се

...
Масовото разпространение на COVID-19 се превърна в скоростно развиваща се
Коментари Харесай

Лука Жайе: Ако в този момент ЕС не е единен, губи смисъл

Масовото разпространяване на COVID-19 се трансформира в скоростно разрастваща се изключителна обстановка, а данните и ограниченията, подхванати в Европа и по света, се трансформират бързо и засягат цялото общество. Това споделя Лука Жайе, ръководител на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК), в особено изказване, изпратено до медиите.
" Световната общественост не се е изправяла пред сходна трагична спешна обстановка от Втората международна война насам. Нито едно държавно управление в Европа или по света не може и да си намерения да се оправи единствено с пандемията. Всички страни членки би трябвало да се обединят, да се поддържат и да координират взаимните си дейности. Разпокъсан метод от страните членки, е сигурен път към злополука. Ако в този момент не разчетем вярно обстановката, може и да нямаме друга опция да го създадем ", уверен е Жайе.
" Нашите мисли са ориентирани към тези, които са директно наранени от пандемията, само че отдаваме дължимото и на многото хора, освен в бранша на опазването на здравето, които се борят против COVID-19, проявявайки храброст и необикновено възприятие за отговорност. Усилията им би трябвало да бъдат подкрепяни и приветствани, като в същото време се подсигуряват ограничения за запазване на здравето и сигурността им.
През последните три седмици институциите на Европейски Съюз работиха непрестанно, с цел да изготвят проект за деяние при изключителни обстановки. Взеха реформаторски решения за битка с пандемията от COVID-19. След известно в началото съмнение се разбра, че изправени пред световна опасност, страните членки просто не могат да се оправят без пореден и съгласуван метод.
ЕИСК интензивно дава препоръки и информация, първо, като навреме разгласява изказване, признато посредством писмена процедура от Бюрото, с цялостната поддръжка на групите, и второ, като отговори на настояването на Европейския парламент да способства с три мнения за изключителното пленарно съвещание на 26 март. И аз също интензивно реагирах с още изказвания, в които настоявах да се направи всичко належащо (#whateverittakes) в сходство с позициите на ЕИСК ", отбелязва още ръководителя на консултативния орган към Общността.
" Европейски Съюз промени икономическите си правила, които до момента изглеждаха непоклатими. Задейства общата уговорка за дерогация от Пакта за непоклатимост и напредък. Предостави спомагателна еластичност във връзка с съществуващите правила за държавна помощ. Измени регламента за летищните слотове и разшири обсега на фонд „ Солидарност “ на Европейски Съюз, тъй че да включва незабавни ограничения в региона на опазването на здравето, макар че към момента не са избрани съответните интервенции, които могат да бъдат финансирани за справяне с рецесията с пандемията, за което ЕИСК настоя в мнението си.
Освен това беше въведена цялостна и съгласувана финансова поддръжка на европейско ниво: 750 милиарда евро от Европейската централна банка, спомагателни 40 милиарда евро заеми от Европейската капиталова банка и 37 милиарда евро, показани от Европейската комисия посредством структурните фондове.
Последният Европейски съвет, макар уговорката на доста държавни и държавни ръководители, не реализира нужното. Докато пиша това, Еврогрупата разполага със период от две седмици, с цел да показа проект.
Моментът е ексклузивен: жителите, предприятията и служащите в Европейски Съюз са подложени на нетърпим напън и с съображение се опасяват за своето здраве, работните си места и бъдещето на своите деца. В такива моменти се изисква всички да демонстрират единогласие и кураж. 
Преди 63 години страните основателки на Европейския съюз, подписват Договора от Рим и фантазията се сбъдва: основан е единен континент, учреден на споделени визия и правила и обща орис.
Този път не става въпрос за основаване на Съюз, а за спасяването му. Трябва да можем да реагираме на незабавни обстановки. ЕИСК прикани за повсеместен проект за възобновяване от мащаба на проекта „ Маршал “ или Новия курс.
Като ръководител разгадавам на всички членове да дадат своя принос посредством групите и секциите в правенето на сюжети и принадлежности за справяне с тази рецесия. Вариантите са многочислени, макар че не са напълно ясно дефинирани: кредитни линии на ЕМС, „ облигации за ковид “, финансова работа на еврозоната, и даже еднократни взаимни разноски. 
Общите старания за възобновяване ще изискват всички пластове на обществото да си сътрудничат. Тъй като сме съвещателен орган, който съставлява европейското проведено гражданско общество, ние сме длъжни да окажем помощ за правенето на нови решения в духа на една актуализирана взаимност на Европейски Съюз ", приключва позицията на Лука Жайе.
Темата продължава и в нашия блог.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР