Масово застрахователи водят дела срещу Община Пловдив заради състоянието на

...
Масово застрахователи водят дела срещу Община Пловдив заради състоянието на
Коментари Харесай

Дело след дело срещу Общината за изпотрошени коли на Рогошко...

Масово застрахователи водят каузи против Община Пловдив поради положението на пътищата и настъпили вреди по коли. Средно на месец предявените искове са над 10, сочи бърз обзор в електронната система за издание на правосъдни актове. В по-голямата част от случаите магистратите отсъждат в интерес на застрахователните компании, които са заплатили съответния ремонт на пострадалия водач. Така на процедура вредите са за сметка на общинската хазна, което значи, че се бърка в джоба на всички данъкоплатци в Пловдив.

В последните две години все по-често случаите засягат печално известното Рогошко шосе, което всеки ден троши най-малко по една кола. Процедурата е следната. Возилото на водач потъва в дупка, вследствие на което има нанесени материални вреди. Потърпевшият търси застрахователя си. Следва списък на вредите, оценка на ремонта и погашение. От своя страна застрахователната компания предявява искания към стопанина на пътя в лицето на Общината за изплатените средства, защото е длъжна да упражнява непосреден и непрекъснат надзор по отношение на своите чиновници, на които е упълномощила активността по поддържане на пътната мрежа в редовност.

Дела се водят поради вреди от зейнали ями из целия град, като през последните месеци най-вече са претенциите точно за Рогошко шосе и булеварди в регион „ Южен “. Присъдените компенсации, които би трябвало да заплаща Общината, варират приблизително от 150 до 500 лева - според от цената на ремонта. Най-често става въпрос за спукани гуми, изкривени или напряко спукани джанти и изкъртени резервоари.

Юристи разясниха пред " Марица ", че в последните години хората са се научили да търсят правата си и от ден на ден го вършат. Прогнозата им е, че сходни каузи ще задръстят съда, в случай че положението на Рогошко шосе и, респективно, на останалите основни пътни артерии в града не се усъвършенства доста в най-скоро време. Ако това се случи, ще се избегнат разточителните разправии както на водачите с техния осигурител, по този начин и на застрахователните компании с Общината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР