Масово снимат личните картиОколо 300 жалби повече или общо 4000

...
Масово снимат личните картиОколо 300 жалби повече или общо 4000
Коментари Харесай

4000 жалби, че не пазят личните ни данни

Масово снимат персоналните карти

Около 300 тъжби повече или общо 4000 е получила Комисията за отбрана на персоналните данни с въвеждането на регламента GDPR от май тази година спрямо миналата. Това заяви ръководителят на комисията Венцислав Караджов.

“Най-честите нарушавания са при предлагането на комунални, телекомуникационни услуги и при работа с държавната администрация ”, регистрира той.
По думите му комисията следи дали има законово съображение за култивиране на данните и надлежно за механически ограничения, които са подхванати.

“Повечето админи извършват условията единствено на хартия ”, сподели Караджов.
“Бизнесът не схваща, че там където законът не разрешава да се обработват персонални данни, не може да стане единствено посредством единодушието на човек. Забранено е да се снима персонална карта, позволено е единствено на банки, на институции, на Министерство на вътрешните работи – там, където законът споделя, че би трябвало да се индентифицира несъмнено лицето за предварителна защита на по-сериозни публични ползи. Там, където няма потребност, да вземем за пример при постъпване на работа, не следва да се събират такива данни и това, че лицето е дало единодушие, не прави законосъобразно обработването на персонални данни ”, регистрира той.

Първите санкции и в европейски мащаб към този момент са факт. Болница в Португалия бе санкционирана с 400 хиляди евро, тъй като не е защитила достъпа до досиетата на пациентите, а немска платформа за онлайн запознанства се раздели с 20 хиляди евро поради приключване на мейли на консуматори. Друг случай е на дребна австрийска компания, която е санкционирана с 4000 евро поради нерегламентирано видеонаблюдение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР