Масовата истерия е термин, използван в медицината за описване на

...
Масовата истерия е термин, използван в медицината за описване на
Коментари Харесай

Странни случаи на масова истерия

Масовата нервност е термин, употребен в медицината за разказване на физически или психически признаци, които се демонстрират в огромен мащаб, популяризират се в обществото, а от време на време в цели страни. По време на „ болестта “ хората може да изпитат неконтролируем смях, припадъци, зашеметяване, уязвимост в мускулите и други признаци, чиито аргументи не са физиологични. Такива случаи са следени из целия свят и предоставят  изключителни познания за комплексността на човешката природа.

Терминът нервност идва от гръцки език и в началото значи матка. Асоциацията на нервността с матката датира още от 1900 година прочие н.е, когато се е считало, че истеричните пристъпи са породени от непринудено пренасяне на матката в женското тяло.

Средновековна фикс идея за танцуване

Манията за танцуване, по-позната като Танцувалната чума, обхванала елементи на Европа сред XIII и XVII век. Един от най-известните случаи е от 24 юни 1374 година в Аахен, Германия. Хората танцували истерично по улиците в продължение на месеци, преди някои да припаднат или да починат от сърдечни удари. „ Заразените “ били хиляди.

 Танцувалната фикс идея в Белгия. Wikimedia Commons Танцувалната фикс идея в Белгия. Wikimedia Commons

Танцувалната чума се е популяризирала в Италия, Люксембург, Германия, Холандия и Швейцария. В началото се считало, че това проклинание е породено от някой светец, най-вероятно Йоан Кръстител. Хората ходели тук-там, отдадени на този светец, и се молели за изцеление от страшното заболяване.

Френските мяукащи монахини

Местата, в които се проявявала всеобща нервност, най-често били учебни заведения, затвори и затворени общества като манастирите. В един френски манастир се приказва за монахини, които почнали да мяукат като котки. Това тормозило популацията в покрайнината и в последна сметка били извикани бойци, които трябвало да се оправят със обстановката. Монахините били удряни с камшици и бити от бойците, до момента в който не обещаят, че повече няма да издават тези звуци. Вярването за обладаване от демони било нещо нормално за този интервал, а също по този начин се считало, че котките са в съюз с дявола.

Епидемията от смях в Танганайка

Тази зараза почнала на 30 януари 1962 година от група ученички в Кашаша (Танзания). Няколко девойки почнали да се смеят и смехът бързо се популяризирал из цялото учебно заведение. Това траяло няколко седмици. Училището било затворено, само че неконтролируемият смях се популяризирал из други учебни заведения и даже стигнал до други села. Мащабът на тази всеобща нервност бил толкоз огромен, че в последна сметка били затворени 14 учебни заведения. Всичко завършило година и половина след началото.

Съд за вещици в Салем

 Осъждане на магьосница в Салем. Wikimedia Commons Осъждане на магьосница в Салем. Wikimedia Commons

Един от най-известните случаи на всеобща нервност е от 1692 година в Салем (Масачузетс, САЩ). Десетки млади девойки се смеели истерично и се прегъвали по странни способи, което в последна сметка предиздвикало популацията на града да ги счита за вещици. Хората провели няколко правосъдни каузи по обвинявания във вещерство, като резултатът от тях бил 25 смъртни присъди.

Модерно пояснение

Случаите на всеобща нервност са доста по-редки измежду образованите хора, които не разчитат на местещи се матки, обладаване от демони и вещици. Но всеобщата нервност се случва и до през днешния ден, като най-скорошният образец е от 2012 година, когато 1900 деца от 15 учебни заведения в Шри Ланка трябвало да бъдат лекувани от кожни обриви, зашеметяване и кашлица, без да има действителни физиологични аргументи за тези признаци. Колкото и смешни да наподобяват тези случаи погледнати в профил, проучвания са посочили, че има редица психически аргументи за появяването им, в това число обществена неустановеност, културен напън, клюки, боязън, невероятна възбуденост, религиозни вярвания, подкрепяне на дадени дейности, осъществени от хора с власт, и последно, само че не на последно място прекомерно доста стрес.

Въпреки че общественият, религиозният и политическият подтекст се е трансформирал във времената, човешката логика на психиката е останала една и съща като цяло. Затова е доста евентуално в бъдещето да следим зачестени появи на всеобща нервност в обществото.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР