Масирана атака на въздухоплавателни балони край населени места в Северна

...
Масирана атака на въздухоплавателни балони край населени места в Северна
Коментари Харесай

Десант на `Гордън Бенет` над България – балони `атакуват` по въздух от Ябланица до Царево и Средец - Общество

Масирана офанзива на въздухоплавателни балони край обитаеми места в Северна и Южна България президвика паника и любознание в локалното население, като жълти движещи се точки. На фона на войната в Украйна поданици на Исперих съобщили на управляващите в града за чужденци, които са се приземили край града с балон.

Десантът по никакъв метод не е обвързван с военния спор в Украйна, а е част от 65-тото издание са надпреварата по летенете с балони за купата „ Гордън Бенет “. В петък в 16:00 часа локално време 17 екипажа отлетяха с балоните си от Сен Гален с една елементарна цел – да доближат допустимо най-далеч. Отборите от Австралия, Австрия, Франция, Германия, Литва, Полша, Съединени американски щати и Швейцария излетяха един по един, а последните два се приземиха в понеделник малко преди обяд в региона на Исперих и на Разград.

Според предварителната метеорологическа прогноза ветровете на 2000 м надморска височина може да отнесат балоните на юг от Мюнхен по границата сред Германия и Австрия, по-късно по-нататък в Австрия и по-късно в Унгария.



Най-далеч доближиха водачите Вилхелм и Бенджамин Аймерс, които са кацнали на метри от плаж нестинарка с координати Lat/Lon: 42° 9.07 N, 027° 51.92 E, откакто са прелетели 1572 километра със заход откъм морето откакто са прелетели преди този момент южно от Шумен над Велики Преслав и по нататък към морето към Каблешково и са навлезли над Черно море сред Равда и Поморие. Втори са швейцарците Курт Фриден и Паскал Вилдпрахтигер, кацнали край Ясна поляна в Бургаско след 1550.32 километра полет. Френски екипаж се е приземил покрай Свещари, а различен балон с френското знаме в покрайнините на Разград на основния път Варна – Русе. Американци са кацнали сред Славяново и Обнова край Плевен, германци в Брестница, австрийци на пет километра северно от базата на Военновъздушни сили в Граф Игнатиево, и едно въздухоплавателно средство се е приземило в региона на с Проход в Странджа. Общо 10 балона са „ уцелили “ България, един е прелетял над страната ни и е кацнал сред Орестиада и Димотика в Гърция, като преди този момент е прелетял безусловно над Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево.

Балоните, които вземат участие в „ Гордън Бенет “ са цялостни с водород като повдигащ газ. Всичките са с идентичен размер – оптимално 1000 кубически метра, тъй че всички екипи да имат една и съща подемна мощ и теоретично да имат идентична издръжливост и шансове, а останалото зависи от тактиката, която изберат. За уредниците тази година беше извънредно сложна откъм обмисляне на направления поради множеството ограничавания във въздушното пространство поради настоящата военна конюнктура в Източна Европа.

Международното съревнование с балони е основано от аватюриста и вестникарски магнат Джеймс Гордън Бенет младши през 1906 година, когато 16 балона изхвърчат от градините Тюлери в Париж пред навалица от 200 хиляди фенове. Победител е тимът, чийто балон кацне в най-отдалечената точка от мястото за политане по права линия, без значение от траекторията, след приблизително 3-4 дни непрестанен полет.

За да наберат височина, водачите пускат пясък, от торби за баласт, прикрепени към външната страна на коша. За да смъкват височина, те изпускат дребни количества водород. Освен това се освобождава пясък, с цел да се противодейства на загубата на водород от обвивката на балона. Има закрепено количество газ и пясък, тъй че потреблението на пясък и водород би трябвало да се ръководи деликатно, с цел да се остане във въздуха допустимо най-дълго.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР