Мащабният ремонт на Бачковския манастир ще започне до дни и

...
Мащабният ремонт на Бачковския манастир ще започне до дни и
Коментари Харесай

Бачковският манастир ще има нова канализация, а дворът му ще си върне автентичния вид

Мащабният ремонт на Бачковския манастир ще стартира до дни и би трябвало да завърши до 15-и декември. Преди броени дни държавното управление отпусна 310 хиляди лева за потребностите на манастира и с тези пари ще се прокара нова канализация. Освен това би трябвало напълно да се обнови дворът на светата обител, като той ще върне достоверния си тип, оповестява Българска национална телевизия.

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон изясни, че най-спешна е потребността от нова канализация, която да води дъждовната вода и да спре влагата в храма, поради която съвсем изцяло бяха унищожени стенописите на помещението, където стои чудотворната икона на Света Богородица. До дни стартира слагането на канализационна система към храма. След това ще бъдат възобновени колоритните изображения.

Градинката с фонтана в двора на манастира ще бъде отстранена, защото също задържала влага, която отивала към храма. Според игумена тя е противозаконна и я няма в първия архитектурен проект на светата обител. Целият двор би трябвало да бъде видоизменен в достоверния си тип от преди епохи.

" Ще бъде с огромни камъни, както е било преди време, с цел да може това да сътвори улеснение за инвалидите, които сега ние в действителност ги дискриминираме. Ще създадем и една алея за тях, с цел да могат по наличен метод да влизат в светата черква ", съобщи архимандрит Симон.

Целта на ремонта е да завърши доникъде на декември, с цел да може следващата година да стартира и реставрацията на Светия олтар в храма. До края на идната година ще бъде напълно ремонтирано и новото крило на манастира, като там ще се подменят канализационната и отводнителната система. Ще се построи и парно отопление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР