Мащабната конференция се проведе на три локации едновременно, а на

...
Мащабната конференция се проведе на три локации едновременно, а на
Коментари Харесай

Майкрософт България събра образователната общност за Microsoft Education Day Bulgaria 2018

Мащабната конференция се организира на три местоположения по едно и също време, а на събитието участваха повече от 300 преподаватели и възпитаници от цялата страна
Майкрософт България провежда за поредна година Microsoft Education Day Bulgaria. На 19 ноември 2018 година огромната конференция събра повече от 300 учители, възпитаници, представители на неправителствения и просветителния бранш в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Официалната част на Microsoft Education Day Bulgaria бе открита от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и основният секретар на Министерство на образованието и науката – Албена Михайлова.

Специално за конференцията в България дойде и ръководителят на бранш Образование в Майкрософт за Централна и Източна Европа – Лаура Лакурезиану, а Ева Майдел, член на Европейския парламент, приветства присъстващите с видео-обръщение. „ Живеем в епоха на цифрова промяна, която към този момент е реалност и в образованието.
Днешните възпитаници са „ фиджитал “ – те осмислят физическия и цифровия свят, като две лица на една и съща действителност. “, сподели Лаура Лакурезиану
„ Уменията, които би трябвало да имат младежите, с цел да се осъществят в специалностите на бъдещето са доста по-различни в 21 век. Изобретателността и емпатията са качествата, които в бъдеще ще ни разграничават от машините. Имаме потребност от водачи и визионери, само че идеята за по-добро обучение е обща и имам вяра в триумфа й “, съобщи Ева Майдел. Образователната конференция Microsoft Education Day Bulgaria бе разделeна на три съществени панела, които се организираха редом на три разнообразни местоположения.



Благодарение на стрийминг-връзка, присъстващите на всяка локация имаха опцията да наблюдават какво се случва и на другите събития. Панелът, отдаден на шефове на новаторски учебни заведения, се организира в партньорство със Столична община и РУО София в Sofia Youth Innovation Lab, като в него взеха присъединяване гжа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и Ваня Кастрева, шеф на Столичния инспекторат по обучение.
Сред обсъжданите тематики бяха използването на Мinecraft в образованието и GDPR за просветителни институции
Освен цифровите артикули за обучение, лекторите на Microsoft Education Day Bulgaria показаха пред шефовете и къс урок по програмиране на роботи. Двата робота бях дарени на Софийската лаборатория за нововъведения, с цел да могат разнообразни възпитаници да се образоват на програмиране. „ С помощта на роботите, които се показват през днешния ден, ще подтикваме младежите да се занимават с програмиране и да ги притеглим към образованието, като им предоставим поинтересни благоприятни условия “, уточни госпожа Фандъкова „ Нашата цел е София да бъде град на нововъведенията. “, добави още тя. Събитието за възпитаници се организира в Microsoft Innovation Center, а максимален интерес измежду младежите сътвори полемиката за AI (изкуствен интелект) и Micro:Bit.
Някои от лекциите бяха презентирани от самите възпитаници – младите дами, които споделиха пред връстниците си нови и забавни познания от сферата на технологиите, това лято бяха част от лагера Girls A.I. Bootcamp в Атина, проведен от Microsoft
Преподавателите, които взеха присъединяване в панела за учители на Microsoft Education Day Bulgaria, разискваха по какъв начин наподобява съгласно тях модерната класна стая, каква е ролята на различните връзки в образованието и какви са уменията, които би трябвало да имат учениците, с цел да могат да упражняват специалностите от бъдещето. В рамките на целодневното събитие бе проведено и ревю в централно предверие на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, на което представители на новаторски учебни заведения, бизнеса и неправителствения бранш, показаха последните трендове в технологиите и тяхното незаменимо място в актуалното обучение.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР