Мащабна идея за реконструкция на парк „Бачиново“ в Благоевград предизвика

...
Мащабна идея за реконструкция на парк „Бачиново“ в Благоевград предизвика
Коментари Харесай

Прокурорска проверка в Благоевград: Трябва ли общината да задлъжнее с милиони заради парк "Бачиново"?


Мащабна концепция за реорганизация на парк „ Бачиново “ в Благоевград провокира остри реакции измежду жителите му.

Общината в началото предложи да вземе заем от 29 милиона лв., по-късно понижи сумата. Според доста от жителите на Благоевград обаче тегленето на толкоз пари е безогледно.



" Scapto Therme AquaPark Bachinovo " - това е името на бъдещия план, съгласно който паркът над Благоевград би трябвало наподобява като в приказките.



Рушащият се от години закрит плувен басейн би трябвало да се ремонтира, а изоставеният, също от години, аквапарк би трябвало да добие нова визия и да притегли туристи. Предвижда се и строителството на огромен паркинг.



В общо 7 подпроекта е включено и създаване на съвременен СПА център, а самият парк да се разшири.

„ Ще даде опция на хора от цялата страна да идват тук, тъй като сега отиват в Сапарева баня, отиват в Сандански, отиват в Добринище или където желаят “, сподели кметът на Благоевград Илко Стоянов.



По време на публично разискване обаче стана ясно, че доста от жителите на града не са съгласни с тегленето на дълг за осъществяване на плана.

Според общината концепцията е доходоносна и макар че към днешна дата кметът отхвърля да я разяснява, тематиката участва във всички брифинги пред медиите.

Илко Стоянов твърди, че дългът няма да докара до нарастване на налозите, а с приходите ще може да се изплаща, както и че обект, който носи приходи, не може да бъде финансиран безплатно.



Общинският консултант Павлин Янкулски упорства за референдум по проблема. Камарата на архитектите също излезе с позиция.

" Намираме за неуместно от архитектурна позиция функционалното обвързване на парк „ Бачиново “ с реконструкцията на закрития плувен басейн. Не намираме удачна концепцията Община Благоевград сама да влага и менажира СПА център, заради липса на опит в тази област “, показват от там.

Предстои желанието да бъде гласувано в общинския съвет. Част от депутатите от ръководещата партия, определени от благоевградския район, приканиха процедурата по вдишване на дълг да бъде прекъсната. Прокуратурата се самосезира по отношение на дълга и стартира инспекция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР