Мащабна акция по обезопасяване на щъркеловите гнезда в Северозападна България.

...
Мащабна акция по обезопасяване на щъркеловите гнезда в Северозападна България.
Коментари Харесай

Как да помогнем на щъркелите и техните гнезда?

Мащабна акция по обезопасяване на щъркеловите гнезда в Северозападна България. Нуждата от по-безопасна среда за предпазения тип идва поради обстоятелството, че все по-често щъркелите у нас свиват гнездо на електрически стълбове. Често обаче те опират в проводниците и при дъжд се получава токов удар и гнездото изгаря.

За опазването на биоразнообразието се грижи Българското сдружение за отбрана на птиците, дружно с електроразпределителните сдружения в страната.

" Всяка година, може би, стотици, в случай че не и хиляди птици умират вследствие на токови удари и конфликти с проводниците. Всяка една линия, която сме решили, че е сериозна или знаем, че има необичаен тип птица наоколо, бива обхождана годишно всеки месец ", споделя Свилен Чешмеджиев - представител на Българското сдружение за отбрана на птиците, съобщи Българска национална телевизия.

Обобщените данни природозащитниците показват на енергийните дружества. За няколко години са обезопасени над 5 000 ел. стълба и са повдигнати към 1 000 щъркелови гнезда, посредством специфични железни платформи.

Гнездото на щъркелите е с огромни размери и може да доближи тегло към 500 кг. Щъркелът ремонтира гнездото си всяка година през целия размножителен интервал. А енергийните дружества могат слагат повдигащи платформи единствено когато птиците са отлетели на юг.

" Ние ги повдигаме, като наложително би трябвало да върнем най-малко 1/3 от субстанцията на гнездото, с цел да може - щъркелът е интелигентна птица, той се връща в дома си, само че като няма неговия дом, обзавеждането няма да се върне ", споделя Крум Гледжарски, началник " Управление на качеството " в ЕРМ Запад.

Хората имат вяра, че щъркелът носи шанс. Красивите пернати са мечтан комшия на индивида, тъй като унищожават гризачи, скакалци и други инсекти и по тази причина са си спечелили обичта и на селските стопани, защото спомага за по-добрата годишна продукция.

България е в челните места по биоразнообразие в Европа. Въпреки това обаче към 300 типа, измежду които и щъркелите, са към този момент застрашени от изгубване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР