Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести.

...
Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести.
Коментари Харесай

Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести


Мащабна акция на Европейската прокуратура в България, обиски и арести. Разследват два плана за рационализация на железопътната инфраструктура на обща стойност над 241 милиона евро.
Европейската прокуратура в София
е направила обиски на голям брой места в границите на следствие на два плана за рационализация на железопътната инфраструктура в България на обща стойност над 241 милиона евро.

Над 100 служители на реда и сътрудници от Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) са взели участие в обиските, осъществени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, предава „ Фокус “.
Първият разследван план е за
сектора сред градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Стойността на плана е над 130 милиона евро.
Вторият план е за рационализация на
железопътния сектор сред Оризово и Михайлово – част от втория стадий от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна стратегия „ Транспорт “ и „ Транспортна инфраструктура “ в размер на над 111 милиона евро.
Бенефициент и по двата плана
е Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, а договорите за строителство са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване.
Работата по тези два сектора
от железопътните линии към момента продължава, само че към този момент са осъществени няколко заплащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването е разкрило обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили
фиктивни парични преводи към верига
от кухи компании, което в последна сметка е довело до изтегляне на суми в брой на стойност над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от престъпно проявени лица, се акцентира в известието.

При обиските, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица.
Освен това ще бъдат разпитани длъжностни
лица от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ по отношение на усвояването на еврофондовете. Продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР