Мащабен ремонт предстои в сградата на Съдебната палата в Пазарджик.

...
Мащабен ремонт предстои в сградата на Съдебната палата в Пазарджик.
Коментари Харесай

С проект за 1,2 млн. лв.: Съдът става достъпен за хора с увр...

Мащабен ремонт следва в постройката на Съдебната палата в Пазарджик. След приключването му се чака тя да стане налична за хора с увреждания и да бъде актуализирана отоплителната апаратура.

Обществената поръчка за строителните действия е в ход. До приключване на периода за подаване на предложения са получени осем. Датата за отваряне на ценовите оферти следва да бъде оповестена. Прогнозната стойност на поръчката е 1 192 448 лв..

В цената са включени всички действия от подготовката на строителната площадка и доставката на нужните материали и техника през ремонт на вътрешната отоплителна апаратура и създаване на налична среда за хора в неравностойно състояние до възстановителните работи след главното строителство. Изпълнителят би трябвало да изготви и цялата нужна документи, както и да поеме ангажимент за премахване на недостатъци през гаранционните периоди. Не се позволява разделянето на поръчката на обособени позиции. Срокът на рамковото съглашение за осъществяването е 180 дни.

Сградата на съда е недвижима културна полезност от локално значение, строена е в средата на 20-и век, тъй че подобренията ще би трябвало да се изпълнят под контрола на специалист по културни монументи. Зданието е една от емблематичните произведения на надарения пазарджишки проектант Костадин Мумджиев. Ремонт - пребоядисване, частична обшивка с камък, топлоизолиране и промяна на дограма по фасади, е юридически през 2012-2013 година.

В плана е доразработено обезпечаването на налична среда през действителен непряк вход, ситуиран в северозападното крило. Предвидена е рампа с надолнище 5%, която да води до приемното помещение със скенера за инспекция на гости. В североизточната част на постройката ще бъде инсталиран външен асансьор с размер на шахтата 180/210 см и с 4 спирки. Достъпът до етажите ще се обезпечи с минимална интервенция - превръщане на три от прозорците, гледащи към вътрешния двор, във порти на елеватора. Съществуващата тоалетна на партера също ще се приспособи към актуалните условия за достъп на хора с увреждания.

Старите чугунени радиатори ще бъдат сменени с алуминиеви, само че без тези в общите пространства, с цел да бъде непокътнат характерът на интериора. На някои ще бъдат сложени декоративни решетки от натурален фурнир, оптимално непосредствен до визията на съществуващите до момента. Старият казан ще бъде сменен с нов, с газо-нафтова горелка.

Предвидени са и неизбежни градивни промени - разширение на съществуваща врата и вграждане на нова затворена армирана стоманобетонна рамкова структура от греди и колони с дебелина 25 см и ширина с размера на съществуващата стена към 65 см. Не излиза наяве дали и новата врата ще бъде изпълнена в духа на архитектурата от интервала след Освобождението.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР