Мащабен протест в Солун - десетки хиляди в сблъсък с

...
Мащабен протест в Солун - десетки хиляди в сблъсък с
Коментари Харесай

Мащабен протест в Солун - десетки хиляди в сблъсък с полицията

Мащабен митинг в Солун - десетки хиляди в конфликт с полицията
Хиляди стачкуващи с гръцки флагове в ръце се събраха в Солун на митинги против политиката на държавното управление в обществената сфера, както и против контракта, подписан през юни сред Атина и Скопие за бъдещото преименуването на прилежащата страна в Република Северна Македония.

Демонстрациите се проведиха във вечерта на встъпителната тирада на гръцкият министър председател Алексис Ципрас за икономическата политика на държавното управление на 83-тия Международен панаир в Солун.

Най-малко един човек беше арестуван, а няколко души се оплакаха от проблеми с дишането поради сълзотворния газ, употребен от полицията по време на митинга.

Сблъсъкът сред стачкуващите и полицията стартира малко преди 20:00 часа локално време и продължи към час и половина.

Според локалните медии, дребна група маскирани мъже нападнала полицията с камъни и предмети, като специфичните полицейски сили са дали отговор със светошумови гранати и сълзотворен газ. В резултат на това пристрастеностите се успокоили, само че митингите са траяли, като на няколко пъти е имало нови произшествия.
 Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да озапти стачкуващите Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да озапти стачкуващите / БГНЕС
Облакът от сълзотворен газ е стигнал до конгресния център, където поканените посетители влизали един след различен през централния вход. Те трябвало да покриват лицата си с носни кърпички и ръце.

Гръцките медии разясняват, че протестиращите не са били по никакъв начин другарски настроени към журналистическите екипи, а на няколко пъти даже се пробвали да атакуван представители на медиите.

Мащабни демонстрации против политиката на строги икономии се организираха от водещи профсъюзни обединявания, Общогръцкия военен фронт (ПАМЕ), свързани с Комунистическата партия на Гърция (ККЕ), както и редица други организации.
 Над 15 000 души взеха присъединяване в всеобщата демонстрация Над 15 000 души взеха присъединяване в всеобщата демонстрация / БГНЕС
Друг огромен протест стартира от скулптурата на гръцкия военачалник Александър Македонски в символ на митинг против контракта сред Атина и Скопие за преименуването на някогашната югославска република. На него под лозунга "Македония – това е Гърция" и проведен от гръцките всемакедонски организации, включително представители на гръцката диаспора, се събраха десетки хиляди души. Хората скандираха с гръцки флагове в ръцете си и с банери "Македония - гръцка земя", "Македония - единствена и гръцка".

Според органите на реда над 15 000 души са взели присъединяване в всеобщата демонстрация.

Около 5 500 служители на реда, подкрепени от сътрудници на ФБР се грижеха за сигурността в северната гръцка столица, в това число 67 взвода на спецчастите.

По време на случаите в центъра на Солун, в непосредствена непосредственост до постройката, където се организира Международния панаир, гръцкият министър председател се обърна към присъстващите на церемонията по откриването.
 83-ти Международен панаир в Солун 83-ти Международен панаир в Солун / БГНЕС
Алексис Ципрас приказва за постмеморандумската политика на държавното управление, за визията и проекта му Гърция още веднъж да се издигне стопански. /БГНЕС/МИА/ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР