Машинното гласуване в България е зле управлявано от политизираната изборна

...
Машинното гласуване в България е зле управлявано от политизираната изборна
Коментари Харесай

ЦИК към депутатите: Машинното гласуване е зле управлявано от политизираната изборна администрация

Машинното гласоподаване в България е зле ръководено от политизираната изборна администрация. Това е мнение на Обществения съвет към ЦИК до народните представители.

Това демонстрира наблюдението на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК) на изборите през 2021 година

От Оценка за съвместимост желаят депутатите да създадат изборна промяна съгласно интернационалните положителни практики - с необятен публичен спор, търсене на оптимално единодушие в Народното събрание и рационално време преди провеждането на идващите избори. Предлагат въвеждането на разбъркан, професионално-партиен модел на изборната администрация на всички равнища.

Според тях откакто 45-ото Народно заседание дефинира машинното гласоподаване като единствен способ в секциите с 300 и повече гласоподаватели, полемиките и паниките към доставката на профилираните устройства, отношенията сред ЦИК и доставчика, надеждността на софтуера, " спомагателните " машини, логистиката в страната и в чужбина, усложненията на част от гласоподавателите, броенето на контролните разписки и други действителни или фиктивни проблеми засенчиха всички останали аспекти на изборния развой, които се нуждаят от възстановяване.

В основата на множеството от упоменатите и още ред други проблеми е ниската успеваемост на изборната администрация - преди всичко ЦИК - изграждана още от 1991 година на партийно-квотен принцип.

От Обществения съвет акцентират дефицитите на този и предходните сформира на ЦИК - минимален IT потенциал, само че и слаб потенциал за ръководене на комплицирани процеси извън рутината на хартиената технология.

Гласуването по партийни блокове в ЦИК в допълнение води до самоблокиране (неприемане на решения) или до неприятни решения. Ще напомним единствено два случая, в които членовете на ЦИК гласоподаваха не като експерти, а като представители на партиите, предложили ги в Комисията.

За изборите на 4 април 2021 г. в над девет хиляди секции гласоподавателите имаха избор сред профилираното устройство и хартиената бюлетина. ЦИК одобри формуляр на секционен протокол, който изискваше резултатите от машината - стотици цифри с гласовете за партии и преференциите за обособени претенденти - да се преписват върху хартиения протокол и да се сумират с числата от гласуването с хартиени бюлетини. Неизбежните многочислени неточности и несъответствия доведоха до трудно мудна обработка на протоколите в районните изборни комисии.

От Обществения съвет към ЦИК напомнят, че с гласоподаване по партийни блокове бе решено на ноемврийските избори контролното преброяване на разписките от машините да става във всяка секция. Това още веднъж излишно натовари СИК, забави процеса в РИК и създаде великански, негоден масив от данни, безапелационни са от Оценка за съвместимост на ЦИК.

Невъзможно ще е да се разграничат протоколите на комисиите, които съзнателно са броили контролните разписки, от тези, които са имитирали преброяване.

Партийно-квотният принцип е главната причина в съставите на СИК да има огромен брой ниско стимулирани и необучени членове - партиите и обединенията постоянно нямат потенциал за първокласен асортимент, изключително в дребните обитаеми места. В същото време именно образованията, наред с разяснителните акции и дефицитът на бистрота са измежду образците за неефективна работа на изборната администрация, на които Общественият съвет е обръщал внимание през годините.

Общественият съвет към Централната изборна комисия включва представители на български неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. Създаден е на основата на чл.55 от Изборния кодекс и съгласно своите Правила е съвещателен орган към ЦИК с съществена цел да спомага за обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност в изборния развой. Общественият съвет работи без значение от изборната администрация. За работата си членовете му не получават заплащане, прецизират от Оценка за съвместимост на ЦИК.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР