Машинното гласуване на изборите 2 в 1 все още не

...
Машинното гласуване на изборите 2 в 1 все още не
Коментари Харесай

Нови данни поставят въпроса - имало ли е пробив в машинното гласуване?

Машинното гласоподаване на изборите 2 в 1 към момента не е затворена страница. Това демонстрира анализът на вота, изработен от " Информационно обслужване " (ИО). Държавната компания пресмята резултатите от изборите.

Освен че установи разминавания в хеш кода на три устройства, отчетът на ИО разкри и нередности при въвеждането на данните за гласуването. В дъното на новия проблем стоят протоколите, в които секционните изборни комисии попълнят резултатите от вота в техните секции, когато машините им дефектират. Например, когато устройството откаже да разпечата протокола с резултатите или в секция с две машини едната е спряла, само че гласуването е траяло на другата, без да се минава към хартиени бюлетини. При такива случаи процедурата е след края на изборния ден да се преброят разпечатаните от устройството контролни разписки и да се попълнят в особено приложение,.
ЦИК още не е направила разбор дали машините или хората са броили вярно на 14 ноември
Още не сме имали време да създадем разбор на машинното гласоподаване на изборите от 14 ноември – тъй като имаше президентски балотаж, и...

От обяснението излиза наяве, че приказваме за характерни случаи, а не за общи и кардинални положения, които засягат необятен кръг субекти.

Съгласно отчета на ИО обаче, комисиите в 34 секции на изборите на 14 ноември са попълнили такива протоколи за разписките, макар че не са имали проблеми със своите машини. Не ясно за какво са постъпили по този начин.

Процедурата изисква ИО да употребява данните от флашките с паметта на машините, когато вкарва информацията за гласуването в своите бази данни. При въпросните 34 машини обаче са били въведени данните от упоменатите протоколи с разписките. И това е станало, макар че информацията от флашките на 34-те машини е била разчетена сполучливо. На балотажа на 21 ноември е имало сходни случаи – тогава за 14 устройства са употребявани данните от протоколите, макар че файловете от флашките са били безпроблемно разчетени.

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева уточни, че комисията не е давала инструкции на ИО да работи по този метод. " Не знам за какво ИО си е разрешило да вкарва данни, които на процедура не са публични ", съобщи Матева на съответното съвещание на ЦИК.
Спор в ЦИК - има случаи с разлики в броенето на гласове от машините и броенето от хората
Броенето на машинните разписки, провокирало толкоз разпри по време на предизборната акция, занапред ще основава нови главоболия на Ц...

Статистика

Според ИО на 14 ноември са употребявани общо 11 936 машини. При 213 устройства се е наложило да се преброят контролните разписки поради недостатъци. В 98 от секциите е прекратено машинното гласоподаване и е гласувано с хартиени бюлетини. На балотажа на 21 ноември е гласувано на 11 716 машини. За 50 от тях се е наложило да се броят разписките, а в 32 от секциите е прекратено машинното гласоподаване.

Само че съгласно ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова тази статистика не дава отговор на това, с което комисията разполага като данни. От районните изборни комисии са получени други данни за секциите със спряно машинно гласоподаване. Не се разбра с каква статистика разполага ЦИК, а единствено че ще се търси спомагателна информация от районните комисии, с цел да се посочи от кое място идват разминаванията.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР