Машинният вот не може да се манипулира. Разписката, която излиза,

...
Машинният вот не може да се манипулира. Разписката, която излиза,
Коментари Харесай

Иван Тодоров: Машините за гласуване не могат да се манипулират

Машинният избор не може да се манипулира . Разписката, която излиза, ясно демонстрира за кой е гласувано. Софтуера на машината може да се пипа единствено с позволение на ЦИК. Това съобщи пред Българска национална телевизия Иван Тодоров от " Сиела Норма ".

По думите му всеки програмен продукт се състои от кодове. ЦИК има всички софтуери, членовете на комисията и представителите на партиите имат достъп до кодовете. Единствено Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ се явиха и си взеха кодовете, разясни той.

Тодоров разясни, че с кодовете могат да вършат инспекции и да се изискват експертизи, само че не може да се манипулират вота.

Той направи и коментар за случаите на изборите през октомври когато три машини изписаха " Дневникът е фалшифициран ". Тодоров уточни, че има още 4 такива случая. Това значи, че има хардуерен проблем. Просто машината е предизвестила за механически проблем, посочи той.

Конституционният съд реши, че машинното гласоподаване не крие никакви опасности . Машините се обезсмислят в случай че се употребяват единствено за принтери, сподели още Тодоров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР