Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции,

...
Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции,
Коментари Харесай

Машините за вота в неделя вече пътуват към изборните секции

Машините за вота в неделя към този момент пътуват към изборните секции, заяви заместник-председателят на комисия Росица Матева в " Денят стартира ". По думите ѝ няма да има проблеми с бюлетините в чужбина. Част от тях към този момент са доставени в Северна Америка, само че вероятно може да има проблем с доставките към Австралия и Нова Зеландия.

Подготовката на балотажа в чужбина протича обикновено, макар късите периоди, заяви Росица Матева.

" Външно министерство прави всичко допустимо и належащо, с цел да дойдат в събота бюлетините на всички места. Няма данни да има проблем с идването на машините ", съобщи Росица Матева - заместник-председател на ЦИК.

Бюлетините и машините от през вчерашния ден са на територията на Северна Америка и стартира тяхното систематизиране по секции.

" Евентуално може да има проблем с бюлетините за Австралия и Нова Зеландия, само че там също се прави всичко допустимо ", съобщи Росица Матева.

И на този избор ще се броят 100% разписките от машинното гласоподаване.

В методическите инструкции, с които ЦИК последно ги промени, написа, че ще се броят 100% разписки. Не е обсъждано в ЦИК дали ще се вземе преднамерено ново решение, само че би трябвало да се ползва, че ще се борят 100% разписките и за тези избори. Машинното гласоподаване този път ще бъде по елементарно, изясни Матева.

" В момента, в който се сложи картата в машината, на екрана ще се покаже бюлетината, на която ще се съдържат имената на двамата претенденти и кандидатпрезидентските двойки. Номерата в бюлетината ще бъдат същите, които бяха на 14 ноември. Така ще бъдат подредени по прогресивен ред и третото поле ще бъде " Не поддържам никого ", съобщи тя.

Ще има спомагателни преносими изборни секции. Вече са изпратени инструкции до кметовете и РИК-овете по какъв начин ще се образуват.

Становището на ЦИК, че всеки човек има правото да съобщи, че не желае да бъде определен за народен представител, въпросът е дали това да се случи пред ЦИК или пред Народното събрание, съобщи Матева във връзка поръчката, че петима определени народни представители не желаят да заемат мястото си в Народното събрание, измежду тях и някогашният министър председател Борисов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР