Машините са много добър и много по-безопасен вариант за гласуване

...
Машините са много добър и много по-безопасен вариант за гласуване
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: Да уверим избирателите, че машинното гласуване е безопасно


Машините са доста добър и доста по-безопасен вид за гласоподаване и за броене на резултатите по време на зараза. Това мнение бе изразено по време на срещата през днешния ден сред президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и представители на Обществения съвет към ЦИК. Дискусията показа доста отзиви за това какво може да бъде осъществено, с цел да се резервира здравето на жителите и да се обезпечи ефикасна акция и транспарантен избирателен развой. Според участниците в диалога, не е проблем да се подсигурява сигурността на гласоподавателите и на членовете на изборни комисии. С персонални защитни средства и нужната отдалеченост, при тъкмо избрани наставления на РЗИ.

Експертите не предлагат гласоподаване по пощата, само че пък споделиха хрумвания и опит за гласоподаване с преносима урна за гласоподавателите под карантина.

Машините са вид, при който няма такова скупчване на членове на РИК при броенето на резултатите, а гласоподавателите допират само машината – дали след стерилизация или с ръкавици – това може елементарно да бъде обезпечено. Въпросът е да бъдат уверени, че този избор не може да бъде манипулиран и че гласът им ще бъде регистриран вярно. Затова специалистите предложиха да се разгърне акция за разпространение на машинния избор и да се изясни ясно на хората по какъв начин елементарно и бързо се гласоподава посредством машината.

От Франция посредством видеовръзка в полемиката се включи Стефан Манов от Българското съдружие за почтени избори и цивилен права. Той даде доста образци с френския опит за осъществяване на избори в изискванията на пандемия. И означи, че рискът в деня на изборите не е по-голям от този във всекидневния живот, когато пазарим или теглим пари от банкомат. Колкото повече се понижи времето за обработка на резултатите, толкоз е по-безопасно гласуването. Времето се понижава, в случай че се насърчат гласоподавателите да употребяват машините, тъй като с тях по-бързо се гласоподава, по-бързо се обработват резултатите, безапелационен бе специалистът.

Според него, сходно на касовата записка в магазина, гласоподавателят мигновено вижда по какъв начин е докладът вотът му посредством бележката, която се издава от машината. Той предложи за гарантиране на честността на изборите да се прави контролно броене на инцидентна извадка в РИК на въпросни бележки. Според него е нужна осведомителна акция с машини по улиците и площадите, с цел да видят хората по какъв начин работят те. Той счита, че е изцяло допустимо да се направи пилотен пробен план за гласоподаване по пощата в страни, в които физически секции няма да могат да бъдат открити.

Наблюдението на преброяването може да се излъчва, в случай че ЦИК излезе с такова решение, да вземем за пример посредством смарт телефон в действително време, от медии, които участват там, от наблюдаващ от Неправителствени организации, разяснява специалистът. Според него по този начин ще бъдат дисциплинирани СИК и няма да бъдат вероятни нарочни фалшификации.

Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК, съобщи, че е изцяло допустимо гласоподавателите под карантина да гласоподават с подвина изборна кутия. Въпросът е да бъде изменен в точния момент и вярно Изборният кодекс. Няма спънка обаче и самата ЦИК да одобри правила за използването на изборния закон и по този метод въпросът да бъде организиран.

Общественият съвет счита за неуместно да бъде въведено гласоподаване по пощата. Нямаме опит в България и считаме, че към настоящия миг, два-три месеца преди изборите, не би следвало да се трансформира фрапантно методът на гласоподаване, означи още Матева.

Една от рекомендациите на Обществения съвет е всички вероятни дейности, които следва да бъдат осъществени за регистрация на политически сили, да вземем за пример, да бъдат направени онлайн. След разбор на извършените близо 100 избора в разнообразни страни през 2020 година считаме, че е допустимо осъществяване на избори по време на пандемия, като се вземат всички ограничения за запазване на живота и здравето, както на членовете на СИК, по този начин и на гласоподавателите, уточни Матева.

Тя означи и значимостта на това по какъв начин ще бъде взето решението за попълването на съставите на СИК, като добави, че е значимо членовете им да бъдат подготвени и по какъв начин да съблюдават ограниченията, наложени от здравните управляващи и да се реши дали следва да бъдат имунизирани да вземем за пример. Друго предложение на Обществения съвет е ЦИК да вземе решение по какъв начин да бъде обезпечена на наблюдаващите и на другите категории лица, които имат право да участват при броенето на бюлетините, опцията за директно наблюдаване на изборния развой, като се съблюдава нужната отдалеченост в изборното помещение. Една от концепциите е да се направи снимане на преброяването на бюлетините с опция да се излъчва онлайн в действително време, с цел да не се струпват в помещението наблюдаващите.

Матева изясни още, че машините за гласоподаване могат да бъдат дезинфекцирани и добави, че няма опция за свързването им с интернет. Така тя отговори на опасенията на проф. Михаил Мирчев, който изрази терзания дали не може да има отдалечена интервенция в софтуера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР