Машинист е получил указание да потегли на червен семафор от

...
Машинист е получил указание да потегли на червен семафор от
Коментари Харесай

Команда „Тръгвай“ при червен семафор. Преди 10 г. на същото място става катастрофа, сега машинистът отказа

Машинист е получил напътствие да потегли на червен семафор от гара Калотина – Запад. Случаят е от 3 март, когато в 14:02 ч. влаков ватман получава команда „ Тръгвай “ от дежурния гаров чиновник.

Влакът пътувал от Димитровград, Сърбия, към гара Драгоман в София. Заради отхвърли на машиниста влакът закъснява с 22 минути. А далият командата гаров чиновник е отхвърлен от поста си, откакто машинистът подал сигнал за нарушаване към директния си шеф.

Абсурдно е да се съпоставя обстановката в – Запад със обстановката в Гърция. Действително има подобен случай – на жестоко потъпкване на разпоредбите за придвижване на влаковете от страна на дежурния началник, който беше отхвърлен от работа и заменен от началника на гарата’ ”, каза Данчо Георгиев, шеф “Управление придвижването на влаковете и потенциала ” в НКЖИ. Той посочи, че риск от злополука не е имало, тъй като междугарието било свободно.

“Пълен парадокс е! Никой в тази страна не би си разрешил
да мине на червен семафор по инструкции.
Указания е имало от небрежност и от отвращение за осъществяване на служебните отговорности от страна на дежурния началник ”, сподели още Георгиев.

Той изясни, че на червен сигнал се минава при положение на щета на осигурителната техника. “Но за задачата има нормативно написани документи, при които на машиниста на влака се връчва писмена заповед и се дефинират изискванията за тръгване от гарата ”, уточни Георгиев.

В този случай е имало механически проблем, който се показва в повреда на локомотива на товарен трен, потеглил от гара Калотина-Запад и разследване повредата се е върнал назад, с което е блокирал междугаровата осигурителна техника.

Експертът по пътен превоз инж. Варужан Апелиян изясни, че преди 10 години на същото място е станала катастрофа сред пътнически и длъжностен трен. Според него повода е била още веднъж минаване на алено.

Друга причина, за която приказва инж. Апелиян, са клюки за преместване на контрабандни артикули.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР