Марулята (Lactuca sativa) е един от зеленолистните дарове на пролетта,

...
Марулята (Lactuca sativa) е един от зеленолистните дарове на пролетта,
Коментари Харесай

Маруля

Марулята (Lactuca sativa) е един от зеленолистните блага на пролетта, от който би трябвало да се възползваме постоянно, стига да сме сигурни, че марулята е естествен и чист артикул. Марулите виреят сносно в умерените ширини. Те са от семейство Asteraceae и се култивират най-много поради нежните си листа, които по този начин обичаме да похапваме, приготвени на салати.

Марулята не трябва да се бърка с градинската салата, въпреки че няма огромна разлика сред двете. При множеството сортове градинска салата имат леко закръглена форма, до момента в който марулите са с по-издължени и с по-плътни листа при някои сортове. Има доста и разнообразни типове марули - бостънски, китайски, айсберг, лятна маруля, Лоло росо, Дъбов лист, белгийска и къдрава цикория и доста други.

Всеки един тип от този зеленолистен зарзават би могъл да бъде потребен за здравето, в случай че е отгледан природосъобразно върху ненатоварени с пестициди почви. Крехките листа маруля имат пресен, леко горчив усет, който се дължи на млечния сок, намиращ се в нежните тях.

Историята на марулята стартира някъде в Египет, като даже е изобразена по стените на гробниците на фараоните. По-нататък във времето римляните култивират зеленолистния подарък от природата. По времето на император Домициан се основава традицията тя да се употребява като предястие с разнообразни сосове. Голям почитател на марулите се оказал Луи XIV, който се постарал да трансформира марулите в обичайно ястие, отглеждано в градините на Версай, а в следствие и в цяла Европа.

Има някои забавни обстоятелства свързани с марулите. Една от тях е, че оказва помощ на мъжете по-дълго да устоят на любовния натиск на обичаните си. Счита се също, че потреблението на салата може да работи като приспивателно, тъй като съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Доказателство за това идва още от римляни и египтяни, които хапвали зелените листа за вечеря и по този начин предизвиквали съня по-бързо.

 Маруля

Състав на маруля

Пролетната зелена салата, измита и почистена добре е насладата за тялото ни. В нея се съдържат огромно количество потребни витамини и микроелементи. Зелена салата е отличен източник на хлорофил и витамин К. Богата на минерални соли, на лутеин и бета каротин. Хапвайки прясна маруля, ние си доставяме забележителни дози витамин С, калций, много фибри, фолиева киселина и желязо.

Маруля включва още хранителни субстанции, като витамин А и В6, ликопен, калий. Доказано е, че външните по-тъмнозелени листа на марулята съдържат доста повече каротин и витамин С, в сравнение с вътрешните, по-светли листа. В състава на марулята се срещат още лецитин, калциеви, калиеви, стоманени и фосфорни соли, а едва горчивият усет на зелената салата се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата.

Всички сортове марули имат ниско калорийно наличие.

В 100 г маруля има 15-18 ккал, 1.36 г белтъчини, 2.87 г въглехидрати, 0.15 г мазнини, 0.7 г целулоза, 94.2 мл вода;

Витамини в мг%: С – 18, В1 – 0.06, В2 – 0.09, РР – 0.37, Е – 0.17, Каротин – 1.60

Избор и предпазване на маруля

Преди всичко марулята би трябвало да е свежа, по опция пролетна. Листата би трябвало да са нежни, а не омекнали и посърнали и да са с гладка конструкция, без загнили сектори. Оранжерийни марули се оферират през цялата година, само че с тях би трябвало да се отнасяме по-внимателно.

Задължително изискване е добре да измиете листата и по опция да ги накиснете за няколко часа във вода, с малко оцет или 2 щипки сода. След това изплаквате още един път и подсушавате листата. Тази процедура е превантивна мярка против нитрати и нежелани субстанции, с които е обработвана марулята. Старателно би трябвало да почиствате и измивате всяка маруля, била тя и домашна, от личната ви градина.

Веднъж измита, марулята не може да се запази за дълго свежа и стартира да загнива и увяхва. За да запазите свежестта й по-дълго, я измийте с ледена вода, подсушете добре и приберете в пликове в долното поделение на хладилника, по опция без въздух в пликовете.

 Салата с маруля

Кулинарно приложение на маруля

Една антична арабска сентенция гласи:

За да се подготви маруля, са нужни: Един буквоядец, с цел да я измие. Един сребролюбец, с цел да я поръси с оцет. Един разсипник, с цел да я полее с зехтин. Един здравомислещ, да я посоли. Един вманиачен, да я разбърка.

Като оставим настрани поговорките, марулята си е желания избор за салата, изключително през пролетните месеци. В композиция с червен или свеж лук, репички, краставици, варено яйце, зелената салата си е класика у нас за интервала април-май.

Различните комбинации на марулята в приготвянето на салати включват добавка на риба звук, сушени домати, ядки, семена. В комбиниране с ленено семе марулята е отлична храна за отслабващи. Неповторимата салата Айсберг няма по какъв начин да се подготви без едноименния тип маруля. За да запазите здравословния дух в чинията със свежа салата, овкусете я първо с малко оцет, а след това и студено пресован зехтин. Посолете леко и консумирайте с усмивка.

Преди да приготвите вкусна зелена салата, добре е постоянно да подсушавате усърдно листата, тъй като водата по тях ще попречи олиото или зехтинът да се разлеят отмерено и да овкусят зеленчуците. Накъсвайте марулята на части с ръце и не я режете с железен нож, тъй като по този начин убивате витамините в нея. Винаги подправяйте зелената салата директно преди консумация със зехтин и оцет. Важно предписание: добавяйте първо оцет, а по-късно зехтин, тъй като мазнината покрива повърхността, а оцетът съумява да проникне в зеленчука.

Ако сте решили да спазвате верен хранителен режим, то диетолозите поучават марулята да се сервира при започване на храненето, преди главното ядене. Хапвайки на първо време зелена салатка, ние подтикваме отделянето на стомашни сокове и улесняваме смилането на признатите по-късно храни.

Ползи от маруля

Зелената салата е с високо наличие на магнезий. Този детайл играе значима роля при възобновяване на тъканите, нервите, мозъка и мускулите. Големите количества фолиева киселина в пресните зелени листа предотвратяват вродени недостатъци у децата в утробите на майките им. Марулите са добър асистент против анемия и усъвършенстват работата на черния дорб. С изобилието си от витамини А и С, марулите се оказват и мощно средство в битката против рака. Бета-каротинът в нея пък е прочут герой против разнообразни болести като сърдечно-съдови, инсулт и рак.

На всичко от горната страна марулите съдържат много вода и фибри, които ни основават възприятие за задоволеност по-дълго и по този метод ни защищават от безсистемно хранене, надлежно и от напълняване. В диети за намаляване е целесъобразно да се употребяват сортове с по-твърди листа, тъй като те се обработват по-бавно от организмът и съдържат повече целулоза. Марулята също е богата на вода, което дава опция на тялото по-добре да се хидратира, а фибрите оказват помощ за положителното храносмилане и прибавяне на възприятие на задоволеност.

 Къдрава Маруля

Марулите се предлагат като храна за мъжете, които страдат от преждевременна еякулация. Наред с копър и яйца, зелената салата се смята за натурален афродизиак, който усилват половото предпочитание. Доказано е, че зеленолистните зеленчуци покачват потентността и при двата пола. Марулите имат приложение и като лечебни средство при задържане на вода в организма, както и при мързеливи вътрешности. Пресният сок от марули с огромен триумф се ползва при физическо безсилие, нервна изтощеност, водна задръжка и отоци.

След всичко казано до тук, разумно следва, че марулята е страховит войник против запек, което още веднъж се дължи на фибрите в нея, които улесняват работата на червата. Зелената салата може да се окаже удобно въздействие при лекуване на неприятно храносмилане, артрит, проблеми на кръвообращението и колит.

Вреди от маруля

Вреди от потреблението на марули могат да настъпят, в случай че тя не е отглеждана по отношение на правилата на природосъобразното хранене и е „ цялостна ” с нитрати и така нататък В някои случаи са вероятни хранителни натравяния. Тъй като марулята елементарно и бързо засища, преяждането с вкусни пролетни салатки може да провокира отичане на корема и възприятие за дискомфорт и отмалялост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР