Мартин Зелмайер винаги е мечтал да бъде познат извън затворения

...
Мартин Зелмайер винаги е мечтал да бъде познат извън затворения
Коментари Харесай

Преврат по европейски: Как "чудовището" Зелмайер получи властта в Еврокомисията

Мартин Зелмайер постоянно е мечтал да бъде прочут отвън затворения кръг в Брюксел. Желанието му в този момент се сбъдна, въпреки не по метода, по-който може би се е надявал, написа английското сп. " Спектейтър ". То стана действителност под формата на брилянтно изпълнен прелом, който даде на 47-годишния немец съвсем цялостен надзор върху Европейската комисия.

Превратът стартира на 21 февруари, когато 1000 журналиста получиха имейл с покана за среща с ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Краткото известие създаваше усещането за неотложност, а провеждането на сходна среща по принцип е извънредно. Откакто е ръководител, Юнкер рядко дава конференции.

Новината беше изненадващото покачване на Зелмайер, началник на кабинета на Юнкер, до позицията общоприет секретар, отговарящ за 33-хилядния личен състав на Комисията. Журналистите бяха стъписани. Никой не знаеше за свободното място. Нямаше никакви знаци, че 61-годишният Александър Италианер мисли да се отдръпна. Но откакто Юнкер разгласи още няколко назначения, бързо стана ясно какво се е случило. Зелмайер е поел контрола и всеки, който му се е противопоставил, е бил безогледно уволнен. Юнкер е предал ключовете за европейския дом на обичания си еврократ, разяснява изданието.

Повече власт

Вместо да бъде редови началник на кабинета, Зелмайер действаше като де факто зам.-председател. Юнкер, който наподобява все по-уморен, с наслада разреши на Зелмайер да прави работата и с наслада му благодари като му даде пост с още повече власт.

През първите дни на новата си работа той даде ясна поръчка по какъв начин има намерение да ръководи. Миналата седмица всички чиновници на Комисията получиха писмо от новия общоприет секретар, нещо, което още веднъж е извънредно, защото сходни писма се изпращат единствено от ръководителя. В него Зелмайер разгласи, че обществената работа на Еврокомисията не би трябвало да се задоволява с това да е просто машината за ръководство на институцията, а би трябвало да работи като " сърцето и душата на Комисията ", с което омаловажи ролята на 28-те еврокомисари.

Бързо издигане

По думите на комисар, поискал анонимност, в действителност Зелмайер е бил препоръчан първоначално не за общоприет секретар, а за заместител – пост, за който се е знаело, че е свободен. След това Юнкер е оповестил, че тогавашният общоприет секретар, Италианер, се отдръпва. Така че, откакто бил заместител за няколко минути, Зелмайер бързо станал общоприет секретар.

Защо тогава еврокомисарите мълчат? Може би тъй като Зелмайер приготвя специфичен подарък за тях. Пенсиониращите се комисари получават великодушни спомагателни компенсации от до две трети от главната им заплата за близо две години – до към 13 500 евро на месец. Зелмайер в този момент възнамерява да ги усили до три или може би даже пет години. Освен спомагателните пари, те ще получават и други облаги – офис в седалището на Комисията, кола с персонален водач и двама асистенти. Така че с помощта на Зелмайер един отиващ си еврокомисар ще може да получава двойно, в случай че не тройно повече от това, което получава в този момент. И всичко това освободено от налози.

Именно тъй като Юнкер напуща идната година, Зелмайер би трябвало бързо да откри кой да го наследи. И той има вяра, че е разкрил някой, също толкоз обуздан, в лицето на Мишел Барние. Следващата задача на Зелмайер е да сложи Барние отпред на листата на Европейската национална партия, което значи, че той ще бъде в идеалната позиция идната година, с цел да завоюва поста съгласно системата за водещия претендент, за която Зелмайер работи интензивно. Барние е идеалният претендент, тъй като съгласно Зелмайер той е слаб и предразположен на въздействие.

Кой е той

Бившият юрист от Германия стартира кариерата си в Европейската комисия през 2004 година като представител за осведомителното общество и медиите, написа Би Би Си. Той оказва помощ за сполучливото осъществяване на акцията на Жан-Клод Юнкер, който става ръководител на Комисията през 2014 година, и по-късно става шеф на неговия кабинет. Спечелил си е не малко прякори, да вземем за пример " Чудовището " или " Звяра " на " Берлемон ", постройката, където се обитава Еврокомисията.

Почитателите му, измежду които менторът му немския евродепутат Елмар Брок, го разказват като работещ интензивно стратегически талант.

За хората, които не го харесват, нападателният му метод отива прекомерно надалеч. Запитан за стила си, Зелмайер дава отговор: " Не можете да управлявате Еврокомисията като Монтесори учебно заведение ", имайки поради просветителната система, която дава преимущество на развиването на детето пред взимането на изпити.

" Не виждам нищо непредвидимо в това, като се изключи че се случи прекомерно бързо ", разяснява някогашен почитан чиновник на Комисията, представен от " Политико ". За някои публични лица в Брюксел, необикновен тези, които са влизали в конфликт със Зелмайер или са се почувствали огорчени от решенията му, методът, по който се издига, отива прекомерно надалеч. Повечето еврокомисари са научили за покачването му малко преди да бъдат помолени да гласоподават.

" Не става въпрос за резултата, а за процеса, за неналичието на бистрота ", разяснява почитан чиновник. " Да, той е дипломиран, само че не се отнасяйте с нас като с простаци. Той споделя, че е проевропеец, само че той навреди на европейските институции ".

Какво следва

Говорителите на Комисията трябваше да изтърпят часове въпроси за назначението. По думите им доста от историите се отклоняват от обективните обстоятелства и се въздействат от прочувствените апели, изключително изказванията за рушвети. Според тях процесът по назначението е следвал прецизно.

Европейският парламент ще организира спор по въпроса по-късно през днешния ден. Има предложение, в което се приканва за следствие на назначението и за повече бистрота в процеса по принцип.
" Начинът, по който бе назначен Мартин Зелмайер, провокира пренебрежение към европейските институции. Ако тази процедура е съответствала на разпоредбите, разпоредбите би трябвало да бъдат изменени ", разяснява евродепутатът от групата на Зелените Свен Гиголд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР