Мартин Херем, командир на естонските отбранителни сили, заяви, че НАТО

...
Мартин Херем, командир на естонските отбранителни сили, заяви, че НАТО
Коментари Харесай

Талин бие тревога: НАТО подценява способността на Русия за продължителна война с Украйна

Мартин Херем, пълководец на естонските отбранителни сили, съобщи, че НАТО е подценила способността на Русия да доставя войната в Украйна и че съветското произвеждане на артилерийски снаряди надалеч надвишава европейските старания, заяви Bloomberg.

През март 2023 година Европейският съюз пое ангажимент да достави един милион артилерийски снаряда на Украйна до март 2024 година, само че към ноември 2023 година външният министър на Украйна Дмитро Кулеба съобщи, че доставките изостават от графика.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон съобщи на 20 януари, че Европейски Съюз ще може да създаде към 1,3-1,4 млн. снаряда до края на 2024 година и ще продължи да усилва производството " доста " през идната година.

Херем съобщи, че Западът е пресметнал, че Русия може да създава един милион артилерийски снаряда годишно, само че разследващите данни сочат, че страната има потенциал да създава " неведнъж повече ".

Прогнозите, че съветските сили ще доближат лимита на своите запаси, не са се сбъднали, сподели естонския военачалник, а НАТО е подценил ресурсите и персоналния състав, с които Русия разполага.

Поради това новите разследващи данни за опциите на Русия " провокираха преоценка измежду съдружниците от НАТО ".

Русия получава и нови доставки на муниции от чужбина, като съгласно Украйна Северна Корея се е трансформирала в най-големия снабдител на оръжие за Русия.

Страната е доставила на Русия към един милион муниции, състоящи се основно от 122- и 152-милиметрови артилерийски снаряди, съобщи на 15 януари Вадим Скибицки, представител на военното разузнаване на Украйна.

Украинският боен министър Рустем Умеров съобщи на 18 януари, че Русия " доста превъзхожда " войските на Киев в ежедневните артилерийски офанзиви, като от време на време изстрелва 5 до 10 пъти повече снаряди.

На 23 януари НАТО подписа контракти за закупуване на към 220 000 155-милиметрови снаряда от името на съдружници, които или ще предадат снарядите на Украйна, или ще ги употребяват за попълване на личните си арсенали.

Херем съобщи, че въпреки че опциите на Русия няма да съставляват директна опасност за НАТО " през днешния ден или на следващия ден ", Москва може да бъде в положение да се ангажира с " по-малка по мащаб експанзия " против страна от НАТО, в случай че ресурсите ѝ към този момент не се употребяват в Украйна./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР