Мартин Божанов-Нотариуса не е използвал само контактите си в Софийската

...
Мартин Божанов-Нотариуса не е използвал само контактите си в Софийската
Коментари Харесай

Какво пише в доклада за Нотариуса – имал човек и в градската прокуратура, и мрежа в СГС

Мартин Божанов-Нотариуса не е употребявал единствено контактите си в Софийската районна прокуратура (СРП), с цел да основава и взема решение проблеми с правораздаването против възнаграждение, а е имал човек и в градската прокуратура, а настрана и основана мрежа в Софийския градски съд.

Това написа „ 24 часа “, като се базира на данните в отчет, който през днешния ден е бил раздаден на депутатите от краткотрайната комисия, която би трябвало да обясни всички обстоятелства и условия за нерегламентирано въздействие в правосъдната система около разкритията за Божанов след разстрела му преди две седмици. Председателят на комисията Никола Минчев от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ сподели, че това е отчетът, получен от водача на ДСБ Атанас Атанасов, само че за това кой е създателят му препрати към Атанасов.

В отчета били посочени и магистрати, които са посещавали пословичния към този момент „ SS club “ на Божанов. По думите на Минчев споменавали се 8-10 имена. В последните дни гръцки предприемачи описаха и по какъв начин Божанов и съдружникът му юрист Велимир Атанасов употребявали прокуратурата за офанзива против тях посредством каузи. Според предприемачите Атанасов даже бил „ мозък на групировката “, само че през вчерашния ден юристът съобщи, че в никакъв случай не се е срещал с тях с изключение на в съда, а с Божанов имали общи компании, които обаче не са развивали активност от години. От гръцките предприемачи потегли и информацията, че Велимир Атанасов е в интимни връзки с освободената към този момент районна прокурорка на София Невена Зартова. И двамата обаче отхвърлиха връзките им да са повече от другарски от времето, когато Атанасов беше арбитър в Софийския областен съд.

Тази информация също е наранена в отчета до депутатите, представен от „ 24 часа “, като в него се казвало, че връзката им била интимна, а Божанов взел Зартова под крилото си и ѝ станал „ гуру “. Впоследствие той ѝ показал да назначи за свои заместници Тодор Куюмджиев, Иван Стефанов и Борислав Георгиев и ѝ дал концепцията да си направи минипрокуратура с отдел „ Специализиран “. Твърди се още, че Зартова е указвала на прокурорите по какъв начин да завършват делата, които интересували Божанов.

След като предходната седмица стартира цялостна инспекция на активността на районната прокуратура, и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов разяснява този отдел и сподели, че е работил като шпицкоманда. Практиката била да се изземат каузи от прокурори, които работят съзнателно по тях и да се изпращат при други от въпросния отдел, а по-късно от следствията нямало резултат.

В отчета се посочвало още, че Зартова е получавала обилни облаги за тази си активност и даже придобила първокласен парцел в Тайланд.

В него се казвало още, че Иво Илиев от градската прокуратура е бил инфилтриран там и бил „ сътрудник на въздействие за Нотариуса “, макар че СГП пък била овладяна от другата група за въздействие в правосъдната власт – тази към някогашния следовател Петьо Петров. Отделно пък Мартин Божанов имал и мрежа в Софийския градски съд.

В отчета били разказани и съответни случаи на изнудване, като усещане прави това на фамилията на Ветко и Маринела Арабаджиеви и сина им Вълчо, от които Нотариуса желал над 1 млн. лева Предположенията са, че изнудването е обвързвано с делото за незаконна група за данъчни закононарушения, по което Арабаджиеви бяха и за дълго арестувани.

Божанов пък получил 1 млн. евро от предприемача, който се занимава със селскостопанска техника Румен Лазаров. Освен това Нотариуса съумял да набеди в закононарушение сегашния брачен партньор на някогашната си жена Адриана – Евгени Симеонов. През 2017 година против мъжа, прочут с прозвището Генчо Люлинския стартира дело за незаконна група за поръчкови отвличания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР