Мартенското засаждане на овощни дървета е вълнуващо и възнаграждаващо начинание,

...
Мартенското засаждане на овощни дървета е вълнуващо и възнаграждаващо начинание,
Коментари Харесай

Засаждане на овощни дръвчета през март

Мартенското засаждане на овощни дървета е вълнуващо и възнаграждаващо начинание, което може да докара до красива и продуктивна овощна градина. В България климатът предлага идеални условия за засаждане на разнообразни типове овощни дървета през този месец. Тази публикация ще даде подробна информация за типовете овощни дървета, които могат да бъдат засадени през март, подготовката на почвата, засаждането и грижите след засаждането.

Подходящи овощни дървета за засаждане през март

Ябълкови дървета (Malus domestica) – Ябълките са едни от най-популярните овощни дървета в България и могат елементарно да бъдат засадени през март. Те изискват студен интервал на отмора, който нормално се обезпечава от зимните температури в страната.

Круши (Pyrus communis) – Крушите също са отличен избор за засаждане през март. Те избират добре дренирана почва и цялостно излагане на слънце. Някои известни сортове включват Пакин, Конференция и Жифарди.

Сливи (Prunus domestica) – Ранните сортове сливи могат да бъдат сполучливо засадени през март. Тези дървета виреят в разнообразни почвени видове и имат умерена потребност от вода. Често срещаните сортове включват Стенлей, Опал и Жълта афъзка.

Бадеми (Prunus dulcis) – Ако живеете в по-топъл регион на България, бадемите могат да бъдат засадени през март. Те изискват слънчево място и добре дренирана почва. Известни сортове включват Никитски, Аспарух и Приморски.

Праскови (Prunus persica) – Ранните сортове праскови могат да бъдат засадени през март в по-топлите региони на страната. Уверете се, че сте избрали вид, който е подобаващ за вашия район и осигурявате задоволително слънчева светлина и топлота.

Кайсии (Prunus armeniaca) – Подобно на прасковите, кайсиите също могат да бъдат засадени през март в по-топлите региони на България. Изберете резистентен на заболявания вид и осигурете цялостно ревю на слънце.

Череши (Prunus avium) – Някои ранни сортове череши могат да бъдат засадени през март, изключително в по-топлите райони. Уверете се, че сте избрали самоопрашващи се сортове или такива, които ще порастват добре във вашия регион.

Подготовка на почвата преди засаждане

Преди да започнете процеса на засаждане, значимо е да подготвите вярно почвата. Това включва:

Избор на място: Изберете намерено място, което получава най-малко 6 часа директна слънчева светлина на ден. Уверете се, че дървото няма да бъде наоколо до здания, огромни дървета или други трудности, които биха могли да попречат на растежа му.

Изкопаване на дупка: Изкопайте дупка, която е два пъти по-голяма от кореновата топка на вашето овощно дърво. Размерът на дупката би трябвало да разрешава свободно слагане на корените без прегъване.

Торене: Добавете компост или добре угнил оборски тор към дъното на дупката. Това ще обезпечи хранителни субстанции за вашето дърво и ще усъвършенства структурата на почвата.

Подравняване на дупката: След като поставите дървото в дупката, подравнете горната част на кореновата топка с ръба на дупката. Това ще подсигурява, че дървото стои изправено и ще насърчи крепко вкореняване.

Процес на засаждане

След като подготвите мястото си и почвата, можете да преминете към действителния развой на засаждане:

Напояване: Преди да започнете да засаждате, полейте дупката щедро, тъй че почвата да е влажна, само че не прекомерно мокра. Това ще помогне при слагането на дървото в дупката и ще улесни заравянето на корените.

Засадете дървото: Внимателно извадете дървото от контейнера му и го поставете в авансово изкопаната дупка. Уверете се, че дървото е изправено и кореновата му система е публикувана отмерено в дупката.

Закрепете дървото: След като дървото е сложено в дупката, закрепете го благодарение на колове или здрава решетка, забити в земята в профил на дупката. Това ще обезпечи опора, до момента в който дървото пуска нови корени.

Заровете дървото: Започнете да засипвате кореновата топка с пръст, като я утъпквате леко, до момента в който вървите. Уверете се, че оставяте дребна гърбица покрай стъблото на дървото, с цел да предотвратите навлизането на вода в цевта на дървото по време на поливане.

Поливайте: След като дървото е изцяло заровено, полейте още веднъж щедро, с цел да премахнете въздушните джобове към корените и да улесните прикрепването им към почвата.

Грижи след засаждане

След като вашето овощно дърво е засадено, следвайте тези препоръки, с цел да осигурите здравословен напредък и плододаване:

Редовно поливане: През първите няколко години поддържайте почвата към дървото непрекъснато влажна, само че избягвайте преполиването. Увеличете честотата на поливане по време на интервали на суша или рискови горещини.

Торене: Включете спомагателен компост или добре угнил оборски тор към основата на дървото всяка пролет, с цел да осигурите съществени хранителни субстанции. Избягвайте да торите директно до ствола на дървото, защото това може да аргументи увреждане на корените.

Подрязване: Отстранете всички мъртви или развалени клони от вашето овощно дърво напролет, с цел да насърчите нов напредък и да подобрите цялостната конструкция на дървото.

Превенция на вредителите: Наблюдавайте дървото си за признаци на вредители и заболявания и предприемете дейности неотложно, в случай че е належащо. Редовното наблюдаване и предварителна защита са основни за поддържане на крепко овощно дърво.

Мулчиране: Приложете пласт органически мулч към основата на дървото, с цел да запазите влагата, да контролирате плевелите и да добавите хранителни субстанции към почвата с течение на времето.

Засаждането на овощни дървета през март в България предлага голям брой преимущества, в това число по-висок % на оцеляване, по-добро вкореняване и по-здрави дървета. Като изберете подобаващите типове овощни дървета и следвате верните техники за подготовка на почвата, засаждане и грижи след засаждане, можете да създадете красива и продуктивна овощна градина, която ще ви радва за години напред.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР