Март 2022 г. беше по-топъл от обичайното, с големи положителни

...
Март 2022 г. беше по-топъл от обичайното, с големи положителни
Коментари Харесай

Март 2022 г. – вероятно това е най-студеният месец март от началото на века у нас

Март 2022 година беше по-топъл от нормалното, с огромни позитивни месечни аномалии в Централна и Южна Азия, с рекордно високи месечни температури в Индия, а площите с морски лед в Антарктида бяха на второто си най-ниско ниво. По-студено от нормалното беше в Близкия Изток, в Южна и Източна Европа, като Атина и Истанбул още веднъж бяха затрупани от сняг.

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през март 2022 година в световен проект беше с 0,59°C по-висока по отношение на предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и бесецът е бил с 0,39°C по-топъл от сегашния климатологичен интервал 1991 – 2020 година Според тази температурна особеност тазгодишният март се подрежда като пети най-топъл в класацията за най-топъл месец „ март “ от 1979 година, откогато има данни по този способ (Фиг. 1). За последните 10 година световната междинна температура през март се е повишила с 0,2°C.


Фигура 1: Отклонение на междинната температура на въздуха за март 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

Според информация в базата данни на NOAA изминалият март също е на пето място, само че там статистическите данни водят началото си от 1880 година насам.  До момента най-топлият март е маркиран през 2016 година, а останалите най-топли месеци март се заключават сред 2015 година и 2020 г. 

По света

Месец март се характеризира с по-топли от междинните условия в огромна част от Австралия, Южна и Източна Азия и огромни площи от Северна Америка и Централна Африка. Рекордно топли мартенски температури са регистрирани в Южна Азия и елементи от Северния и Западния Тихи океан. Индия отчете най-топлия си март в 122 годишната си инструментална метеорологична история, а като цяло рекордно високи мартенски температури обгръщат над 5,5% от повърхността на света. Обратно, няма място на планетата ни, което да има рекордно ниски мартенски температури. Все отново, по-ниски от междинните за март температури са регистрирани в Североизточна Африка, Западен Сибир, Близкия Изток и доста региони на Южна Америка. С най-голяма негативна особеност са някои региони на Източна Антарктида. 


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за март 2022 година по отношение на нормата за 1981  2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

Температурите над морските повърхности още веднъж са наднормени, като това важи в доста огромна степен за Атлантическия и Индийския океан. Изключение вършат някои региони сред Гренландия и Нюфаундленд, към западния бряг на Сахара, както и наоколо до крайбрежието на Аржентина. В Тихия океан се следят разнопосочни температурни аномалии, като на север и запад доминират температури над нормата, а на юг към и под нормата (Фиг. 2). За поднормените температури в тези региони способства и продължаващата, въпреки и значителна отслабена Ла Ниня. По отношение на температурата на морската вода, позитивната особеност със стойност близо 4°C към Австралия аргументи огромни промени на коралите на Големия бариерен риф. 

В Европа

В Европа март 2022 е със междинни температури покрай климатичните правила за интервала 1981 – 2010 година, като превишението е единствено с 0,13°C, а по отношение на новия климатологичен период  1991 – 2020 година даже е по-студен, като отклонението е – 0,43°C. Тези близки до нормите стойности на месечните аномалии затвърждават март като по-особен месец, съпоставен с останалите от годината, тъй като в базата данни за последните 22 години има близо 10 случая на месечни аномалии, близки до нормата или по-ниски. 


Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за март 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В районен аспект март 2022 година е наднормен над Централна и Северна Европа и поднормен в Южна и Източна (Фиг. 3). С най-голяма позитивна особеност са северните елементи на Норвегия. Обратно – колкото по-на юг се отива, толкоз повече нарастват негативните аномалии. В това отношение водачи са Гърция и Турция, които бяха обект на чести и мощни захлаждания. В средата на месеца и Атина и Истанбул осъмнаха под снежна завивка, довела до усложнения в ежедневния темп на живот, изключително в турския мегаполис, където бяха анулирани над 400 самолетни полета, а учебните заведения бяха краткотрайно затворени.

В България

В България междинните температури през март 2022 година бяха по-ниски от нормалните, което е в синхрон с картината в Европа, изложена нагоре. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, стойностите на негативната особеност по отношение на интервала 1981 – 2010 година варира в необятни граници от -1°C до над -4°C. С най-голяма негативна особеност се отличават някои планински региони, като аномалията се усилва с повишаване на надморската височина. В равнините и низините има известно нарастване на негативната особеност от североизток на югозапад – т.е. сходно и на януари и февруари, релативно по-студено е над южните региони на страната. 

Изминалият март в нашата страна най-вероятно е най-студеният март от началото на века и с огромна възможност може да се каже, че е най-студеният март от към този момент далечната 1996 година (Фиг. 4). Интересно е да се означи, че най-топлият март се е случил още при започване на века през 2001 година, до момента в който за множеството останали месеци през годината рекордните позитивни месечни аномалии са регистрирани през последните 10 г. 


Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха в България за март 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: www.stringmeteo.com

Изминалият месец март ще бъде запомнен с дългия леден интервал, траял над 20 дни. Имаше и няколко „ счупени “ студени върха за деня, а отклонението от норма за някои дни в негативна посока беше близо 10°C. В доста региони от страната бяха регистрирани повече дни със снежна завивка в сравнение с през цялата минала зима. През последната седмица на месеца настъпи смяна в атмосферната циркулация и температурите бяха сензитивно над норма, като позитивните аномалии доближиха до 6, 8 °C и това е повода март 2022 година да не бъде записан, като един от най-студените месеци, откогато се вършат измервания.

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за март 2022 е с 5,3% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година Тази стойност е сходна и на тази за миналия февруари и в действителност продължава наклонността почнала от месец юли 2021 година, на площи  под  средните, само че със относително огромна разлика от годините с рекордно дребен лед. Например, за март годината с рекордно дребна повърхност е 2018 година, когато негативната особеност доближава 7,2%. 


Фигура 5. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през март 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект с по-ниска централизация на морски лед от нормалното се следи в източната част на Атлантическия океан – в Баренцово море, източно от Шпицберген и в Датския пролив, като единствено дребна област с концентрации над междинните се срещат в северната част на Гренландско море (Фиг. 5). В тихоокеанския бранш концентрациите бяха към нормите, като в Берингово море от към Аляска са поднормени, а от към Русия наднормени. По-малки от междинното е площта с морски лед в региона сред Сахалин и Камчатка. 

В Антарктика през март 2022 година обсегът на морския лед продължава да бъде доста под междинните стойности за интервала 1981 – 2010 година и е с към 25% по-малко от нея. Тези данни подреждат тазгодишният март на второ място по най-ниско ниво по антарктически лед, като лидер е месец март през 2017 г. 


Фигура 6: Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през март 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF

Картата на аномалиите на концентрацията на морския лед за антарктическия район за март 2022 година демонстрира доста под междинните концентрации в морета на Рос и Амундсен, като и двете останаха значително без лед през месеца (Фиг. 6). Концентрации под междинните доминират и в северната част на море на Уедъл. Малки зони с над междинните концентрации се следят единствено на няколко места към континента, изключително в източното море на Уедъл. 

Март 2022 година затвърди наклонността на месеци с преобладаващи позитивни аномалии, само че със стойности надалеч от рекордните. Т.е. въпреки и без рискови позитивни аномалии, покачването на световните температури продължава с цялостна мощ. Промените, които настъпват в температурния декор се отразяват и на заобикалящата ни флора и фауна. Безспорно доказателство за това през миналият месец са измененията, които настъпват при коралите в Големия бариерен риф. Няма по какъв начин да не изтъкнем, че тези промени се случват в изискванията на Ла Ниня – условия, които способстват за по-ниски температури към Австралия. Резонен е въпросът какво би станало при развиване на Ел Ниньо. Това е един дребен образец до какво могат да доведат измененията на климата. Подробен разбор на положението на планетата ни през призмата на климатичните промени може да прочетете в най-новият отчет на IPCC на страниците на Климатека. В неговата трета и последна част се споделя, че без незабавни, ефикасни и обективни дейности по намаляване, измененията в климата от ден на ден ще заплашват здравето и поминъка на хората по света, както и положението на екосистемите и биоразнообразието. Повече детайлности може да намерите тук. 

Автор: доктор Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

В обявата са употребявани материали от:

  • https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-march-2022 
  • https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-march -2022 
  • https://weather.com/en-IN/india/news/news/2022-04-02-march-2022-was-the-hottest-march-in-indias-recorded-history-imd
  • https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  • https://www.gbrmpa.gov.au/the-reef/reef-health
  • https://www.dailysabah.com/turkey/istanbul/another-cold-wave-set-to-grip-istanbul-marmara-region?gallery_image=undefined#big
  • www.stringmeteo.com
  • http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР