Марсоходът Пърсивиърънс на НАСА започва да се изкачва по склона

...
Марсоходът Пърсивиърънс на НАСА започва да се изкачва по склона
Коментари Харесай

Започва ключов етап от мисията на марсоходa „Пърсивиърънс

Марсоходът " Пърсивиърънс " на НАСА стартира да се изкачва по ската на античната делта в кратера, където кацна, с цел да събере проби, които да бъдат върнати на Земята, заяви Би Би Си.

Той ще стопира по пътя, с цел да изследва скалите, които наподобяват най-интересни в търсене на доказателства за живот на Марс в предишното. На връщане роботът ще вземе проби от някои от тях и ще ги остави в основата на делтата, с цел да бъдат взети от бъдеща задача.

Целта е пробите да бъдат върнати на Земята през 30-те години и да бъдат изследвани, написа dariknews.bg.

Марсоходът кацна зрелищно в средата на 45-километровия кратер Джезеро (Йезеро) на Марс на 18 февруари предходната година. Оттогава той тества своите принадлежности, събира обща информация за заобикалящата го среда, а пробният минихеликоптер " Инджинюъти " потвърди качествата си да лети.

Главната цел на " Пърсивиърънс " е да доближи възвишението от седименти в западната част на Джезеро. Отдавна се допуска, че това е делта, въз основа на сателитни фотоси. Първоначалните наблюдения на " Пърсивиъранс " потвърдиха това.

Делтата е конструкция, построена от тинята и пясъка, изхвърляни от река при навлизането ѝ в по-широк воден басейн. Заради неочакваното закъснение на течението по дъното се утаяват материали. В случая със Джезеро по-широкият воден басейн евентуално е бил езеро в кратер, съществувало преди милиарди години.
" Реките, които се вливат в делтата, явно носят хранителни субстанции, които са потребни за живота, а по-късно фините зърнести седименти, които се отсрочват в делтата, способстват за запазването им ", изяснява професор Санджив Гупта от Имперския лицей в Лондон, който е в екипа на задачата. " Също по този начин, в случай че има живот по-нагоре по течението, той може да се придвижи по реката и да се концентрира в делтата. "

От няколко дни " Пърсивиъранс " маневрира към " рампата " на делтата, наречена Hawksbill Gap (Хоуксбил Геп). Това е лек надолнище, който ще изведе робота на височина няколко десетки метра над дъното на кратера.

Изкачването е оповестено като изследване. " Пърсивиъранс " ще се движи, търсейки най-интересната канара в делтата. Има някои слоести, финозърнести скали.

" Марсоходът разполага с необикновен набор от принадлежности, които могат да ни подадат данни за химията, минералогията и структурата на делтата, като изследват седиментите чак до мащаба на зърно сол ", споделя професор Брайъни Хорган от университета " Пърдю ", Индиана. " Ще научим за химическия състав на това антично езеро, дали водите му са били киселинни или неутрални, дали е било обитаема среда и какъв живот е могло да поддържа. "

Малко евентуално е самият робот да може да направи някакви безапелационни изводи, колкото и интелигентни да са инструментите му. Дори на Земята, където знаем, че микробният живот съществува от милиарди години, доказателствата за най-ранните му вкаменени форми са сложни за пояснение, даже противоречиви.
За да бъдат открити обстоятелства за живота на Марс, ще би трябвало да се изчака сбирката от скали на марсохода да бъде върната на Земята, с цел да бъде извършено проучване, за което са оборудвани единствено най-големите лаборатории.

Очаква се " Пърсивиъранс " да складира първите взети проби, когато се върне на дъното на кратера в края на годината. Сред тях ще са и четирите образци, събрани през предходните месеци на дъното на кратера.

НАСА и Европейската галактическа организация са в напреднал стадий на обмисляне на задачите, нужни за прибиране на пробите. Тези задачи - още един марсоход, ракета на Марс и галактически транспортен съд притежател, би трябвало да бъдат изстреляни към края на това десетилетие.

На " Пърсивиранс " му предстоят още доста години работа. След като складира пробите, ще се върне назад до върха на ската и ще продължи след него, с цел да прегледа скали, които биха могли да бъдат остатъци от бреговата линия на античното езеро Джезеро.

Тези отлагания са построени от карбонатни минерали и може да са се образували в среда, удобна за опазване на данни за минал живот, в случай че е съществувал подобен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР