Марсоходът “Опортюнити катери планина!!! Снимка, направена от “Марс Риконисънс Орбитър

...
Марсоходът “Опортюнити катери планина!!! Снимка, направена от “Марс Риконисънс Орбитър
Коментари Харесай

Марсоходът “Опортюнити” бе заснет как катери планина!

Марсоходът “Опортюнити ” катери планина!!! Снимка, направена от “Марс Риконисънс Орбитър ” на 14 февруари, демонстрира местоположението на марсохода измежду планинския било Мъри.

Самият било се намира на западния борд на обширния кратер Индевър, който от своя страна е с диаметър 22 километра – извънредно обширна марсианска групировка.

 Opportunity Murray Ridge

Тази фотография беше направена на 14 февруари 2014 година благодарение на камерата HiRISE на орбиталната автоматизирана станция “Марс Риконисънс Орбитър ”. На нея със сини стрелки е показан пътят, изминат от марсохода “Опортюнити ”. Малката точка, показана с алена стрелка, съставлява самият марсоход. Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Тук е редно да се спомене, че Индевър и планинският било Мъри са доста остарели обединения, образували се преди милиарди години.

Именно по тази причина “Опортюнити ” пътуваше до това място в продължение на толкоз години – проучването на този район ни дава информация за времената, когато Марс е бил по-топъл и когато е имало водни басейни.

А ето по какъв начин “Опортюнити ” снима покрайнините от повърхността:

 Opportunity

Ето по какъв начин наподобява районът, в който работи “Опортюнити ”. Credit: NASA/JPL/Cornell/Marco Di Lorenzo/Ken Kremer-kenkremer.com

Напомням на читателите, че неотдавна около проучването на района се случи една забавна преживелица. Марсоходът “Опортюнити ” снима канара, която изведнъж се появи ненадейно, като че изникнала от нищото. Някои хора сметнаха, че става въпрос за извънземен живот – за гъба, само че експертите от НАСА бяха сигурни, че няма нищо извънредно и най-вероятно парче от по-голяма канара се е отчупило наоколо, до момента в който марсоходът е прекосявал. По-късно това беше потвърдено, за какво бе намерено тъкмо от кое място се е отчупило това парче канара.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР