Марсоходът на НАСА Кюриозити откри на Марс следи от древно

...
Марсоходът на НАСА Кюриозити откри на Марс следи от древно
Коментари Харесай

Curiosity откри на Марс следи от древно езеро

Марсоходът на НАСА " Кюриозити " откри на Марс следи от антично езеро, в което може би в миналото е съществувал живот.

Следите от езеро са в Залива на жълтия нож в кратера Гейл, където марсоходът работи от август 2012 година Анализът на почвата в близост сочи, че преди 3,6 милиарда години в кратера е съществувало най-малко едно езеро, явявало се може би среда за живот на микроорганизми. Находката е в действителност от огромно значение, защото досега " Любопиткото " не е разкрил никакви признаци на живот на Марс.

Езерото евентуално е било сладководно и е съдържало жизненоважни химически детайли като въглерод, водород, О2, азот и сяра. Учените допускат, че в сходна водна среда биха могли да съществуват елементарни хемолитоавтотрофни бактерии, т.е. получаващи сила от окисляването на неорганични съединения и употребяващи въглеродния диоксид като източник на въглерод.

" Кюриозити " потегли от Земята към Марс на 26 ноември 2011 година, като кацна на Червената планета на 6 август 2012 година Основната задача на марсохода е да бъде изучена геологията и атмосферата на Червената планета, както и откриването на евентуални следи от живот. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР