В древни градове и планински градове спасителите търсят оцелели от земетресението на века в Мароко

...
Мароко работи за спасяването на оцелелите, докато се моли за
Коментари Харесай

Мароко работи за спасяването на оцелелите, докато се моли за жертвите на най-силното земетресение в страната за повече от век

От SAM METZ Associated Press и MOSA'AB ELSHAMY Associated Press 10 септември 2023 г., 3:48 ч. Земетресение за повече от век, докато войници и хуманитарни работници донесоха вода и провизии в планинските села в руини. Повече от 2000 души са загинали — число, което се очаква да нарасне.

Онези, които останаха без дом след разрушенията от земетресението в петък вечерта, спаха извън събота, по улиците на древен град Маракеш или под импровизирани навеси в градове на Атласката планина като Мулай Брахим, сред най-тежко засегнатите. Най-тежките разрушения са в малките селски общности, до които спасителите трудно могат да достигнат поради планинския терен.

Земетресението с магнитуд 6,8 накара хората да скочат от леглата си улиците и съборените сгради в планинските села и градове, които не са построени да издържат на такъв силен трус. Около 2012 души бяха потвърдени загинали и поне още 2059 души бяха ранени — 1404 в критично състояние — съобщи Министерството на вътрешните работи на Мароко в събота вечерта.

„Усетихме огромен трус, сякаш беше Страшния съд“, каза жителят на Мулай Брахим Аюб Тудите. „Десет секунди и всичко изчезна.“

Знамената бяха спуснати в Мароко, докато крал Мохамед VI нареди три дни национален траур, започвайки от неделя. Армията мобилизира специализирани екипи за търсене и спасяване, а кралят нареди да бъдат осигурени вода, хранителни дажби и подслон на онези, които са загубили домовете си.

Кралят призова джамиите в кралството да проведат молитви в неделя за жертвите, много от които бяха погребани в събота сред лудата спасителна работа наблизо.

Оферти за помощ се изсипаха от цял ​​свят и ООН каза, че координира с мароканските власти как международните партньори могат да предоставят подкрепа. Кралят благодари, но без ясно съобщение за това дали Мароко ще приветства чуждестранни спасители.

Епицентърът на земетресението в петък - най-голямото, ударило северноафриканската страна от 120 години - беше близо до град Ighil в провинция Al Haouz, приблизително на 70 километра (44 мили) южно от Маракеш. Ал Хауз е известен с живописни села и долини, сгушени във Високите Атласки планини.

На около 45 километра (28 мили) североизточно от епицентъра на земетресението падналите стени разкриха вътрешностите повредени домове, чиито отломки се плъзгат по хълмовете. Хората в Мулай Брахим, бедна селска общност с по-малко от 3000 души, живеят в домове, направени от глинени тухли и шлакови блокове. Много от къщите или не са обезопасени, или вече не съществуват.

Опустошение обхвана всеки град по стръмните и криволичещи превключвания на Високия Атлас, с къщи, които се сгъваха сами и хора плачеха, докато момчета и полицаи с каски пренасяха мъртвите улиците.

”Спях, когато земетресението удари. Не можах да избягам, защото покривът падна върху мен. Бях в капан. Бях спасен от моите съседи, които разчистиха развалините с голи ръце", каза Фатна Бечар в Moulay Brahim. „Сега живея с тях в тяхната къща, защото моята беше напълно разрушена."

Хамид Идсалах, 72-годишен планински водач, каза, че той и много други са останали живи, но нямат много бъдеще, което да очакват с нетърпение, тъй като им липсват финансовите средства за възстановяване.

Някои собственици на магазини в Маракеш се върнаха на работа в неделя сутринта, след като кралят насърчи икономическите дейности да се възобновят в цялата страна и нареди планове за започване на реконструкция на разрушени сгради.

През по-голямата част от събота в историческия Маракеш по държавната телевизия можеха да се видят хора, скупчени по улиците, страхуващи се да се върнат в сгради, които все още може да са нестабилни.

Прочутата градска джамия Кутубия, построена през 12-ти век, беше повредена, но степента не беше ясна веднага. Мароканците също публикуваха видеоклипове, показващи щети на части от известните червени стени, които обграждат стария град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Президентът на Турция, която загуби десетки хиляди хора при мощно земетресение през февруари, беше сред страните, предложили помощ. Въпреки изливането на предложения за помощ от цял ​​свят, мароканското правителство не е поискало официално помощ.

Маракеш и планинският регион, засегнат от земетресението, са популярни сред туристи от цял ​​свят, които бяха сред онези, които насърчават международната помощ.

„Това е първият път, когато преживях земетресение“, каза британският турист Греъм Стюарт в Moulay Brahim. „Наистина се чувствате у дома, когато дойдете тук и видите епицентърът на всички хора, които са загубили домовете си, жилищата си и нямат вода. Очевидно е природно бедствие, но всички в европейската общност и по света трябва да помогнат”.

Полиция, коли за спешна помощ и хора, бягащи в споделени таксита, прекараха часове в преминаване по неасфалтирани пътища през Високия Атлас в движение със спиране и тръгване, често излизащи от колите си, за да помогнат за разчистването на гигантски камъни от маршрути, за които е известно, че са грапави и трудни дори преди земетресението в петък.

„Чувствах се сякаш е избухнала бомба“, каза 34-годишният Мохамед Меси.

Геоложкият институт на САЩ съобщи, че земетресението е било с предварителен магнитуд 6,8 по Рихтер, когато е ударено в 23:11 ч., като трусът е продължил няколко секунди. Агенцията добави, че вторичен трус с магнитуд 4,9 удари 19 минути по-късно. Сблъсъкът на африканската и евразийската тектонични плочи е станал на сравнително малка дълбочина, което прави земетресението по-опасно.

През 1960 г. трус с магнитуд 5,8 удари близо до мароканския град Агадир и причини хиляди смъртни случаи. Това земетресение предизвика промени в строителните правила в Мароко, но много сгради, особено селски къщи, не са построени, за да издържат на подобни трусове.

През 2004 г. земетресение с магнитуд 6,4 близо до средиземноморския крайбрежен град Ал Хосейма остави повече от 600 жертви.

Трусът в петък е усетен чак в Португалия и Алжир, според Португалския институт за море и Атмосфера и Агенцията за гражданска отбрана на Алжир, която контролира реагирането при извънредни ситуации.

___

Автори на Асошиейтед прес Анджела Чарлтън в Париж, Ахмед Хатем в Кайро и Браян Мели и Хадиа Бакар в Лондон допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР