Мароканските власти съобщиха, че най-смъртоносното земетресение в страната от десетилетия

...
Мароканските власти съобщиха, че най-смъртоносното земетресение в страната от десетилетия
Коментари Харесай

Мароко обяви национален траур, Жертвите на земетресението са повече от 2000 души

Мароканските управляващи оповестиха, че най-смъртоносното земетресение в страната от десетилетия насам е лишило живота на повече от 2000 души по последна информация. Войници и служби за незабавна помощ се пробват да доближат до отдалечени планински села, където към момента има опасения за още жертви.


Властите оповестиха тридневен народен печал, а Червеният кръст предизвести, че възобновяване на вредите може да отнеме години, съобщи Агенция Франс Прес.

Земетресението с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер е стана в късните часове на 8 септември в планински регион на 72 км. югозападно от туристическия град Маракеш, заяви Геологическата работа на Съединени американски щати.


Силните земетресения бяха усетени и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира, като земетресението аргументи широкомащабни вреди и накара ужасени поданици и туристи да се втурнат на безвредно място измежду нощ.

" Бях съвсем заспала, когато чух по какъв начин вратите и капаците се блъскат ", споделя Гану Наджем, жителка на Казабланка на 80 години, която е била на посещаване в Маракеш по време на земетресението.

" Излязох на открито в суматоха. Помислих си, че ще умра сама. "

В планинското селце Тафегахте, ситуирано покрай епицентъра на земетресението, съвсем не са останали здания. Традиционните глинени тухли, употребявани от берберските поданици на района, се оказаха несъответствуващи за рядкото земетресение.

В късния следобяд бойци продължиха да претърсват отломките, само че множеството оживели се насочиха към гробището, където мощни писъци прекъсваха последния обред при погребението на към 70 селяни.

" Трима от моите внуци и майка им бяха убити - те към момента са под руините ", сподели 72-годишният гражданин на селото Омар Бенхана. " Само доскоро си играехме дружно ", добави той.

Това е най-силното земетресение в северноафриканското кралство, а специалист го дефинира като " най-голямото в района от повече от 120 години ".

" Там, където разрушителните трусове са необичайност, постройките просто не са издигнати задоволително крепко... и по тази причина доста от тях се срутват, което води до огромни жертви ", споделя Бил Макгуайър, почетен професор в английския University College London.

Актуализираните данни на Министерството на вътрешните работи демонстрират, че земетресението е лишило живота на минимум 2012 души, по-голямата част от които в провинциите Ал-Хауз, епицентъра, и Тарудант.


Други 1832 души са били ранени, а 1220 остават в сериозно положение, оповестиха от ведомството.

Полковникът от гражданската защита Хихам Чукри, който управлява интервенциите по оказване на помощ, съобщи по-рано пред държавната телевизия, че епицентърът и силата на земетресението са основали " изключителна изключителна обстановка ".

След съвещание, управлявано от крал Мохамед VI, дворецът разгласи тридневен народен печал, като знамената ще се веят спуснати на половина на всички публични здания.


" Непоносими " писъци

Файсал Бадур, инженер, описа, че е усетил земетресението три пъти в постройката си в Маракеш.

" Има фамилии, които към момента спят на открито, тъй като бяхме доста уплашени от силата на това земетресение ", добави той. " Виковете и плачът бяха непоносими. "

Французинът Майкъл Бизе, на 43 година, който е притежател на три обичайни къщи в остарелия град на Маракеш, уточни, че е бил в леглото, когато е станало земетресението.

" Помислих си, че леглото ми ще отлети. Излязох на улицата полугол и незабавно отидох да видя моите къщи. Беше цялостен безпорядък, същинска злополука, полуда ", сподели той.

Кадри в обществените мрежи демонстрираха по какъв начин част от минаре се е срутило на площад " Джемаа ел-Фна " в историческия град.

Стотици хора се стичаха на площада, с цел да прекарат нощта от боязън от вторични земетресения, някои с одеяла, а други спяха на земята.

Худа Аутасаф, локална жителка, сподели, че към момента е " в потрес ", откакто е почувствала по какъв начин земята се е разтресла под краката ѝ - и е изгубила родственици.

" Имам най-малко 10 членове на фамилията си, които са починали... Трудно ми е да допускам, защото бях с тях преди не повече от два дни ", съобщи тя.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш прикани жителите да дарят кръв за потърпевшите.

Кралската мароканска футболна федерация разгласи, че квалификационният мач за Купата на африканските народи против Либерия, който трябваше да се играе в крайбрежния град Агадир, е отсрочен за неопределен срок.

Значителни вреди

" Чухме писъци по време на труса ", сподели гражданин на Есауира, на 200 км. западно от Маракеш. " Паднаха части от фасади ".

Системата PAGER на Геологическата работа на Съединени американски щати, която дава предварителни оценки за въздействието на земетресенията, издаде " алена паника " за стопански загуби, като съобщи, че е евентуално да бъдат нанесени обилни вреди.

Червеният кръст разгласи, че активизира запаси в поддръжка на мароканския Червен полумесец, само че шефът на организацията за Близкия изток и Северна Африка Хосам Елшаркауи предизвести: " Очакват ни доста месеци, в случай че не и години, с цел да се оправим с следствията. "

Чуждестранни водачи показаха съболезнованията си и доста от тях предложиха помощ, в това число Израел, с който Мароко възстановява връзките си през 2020 година

Съседът и районен противник Алжир разгласи, че прекратява двегодишната възбрана за всички марокански полети през въздушното си пространство, с цел да даде опция за доставка на помощи и здравна евакуация.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " надълбоко тъжен от загубата на човешки живот и разрушенията ".

Министър-председателят на Испания Педро Санчес изрази своята " взаимност и поддръжка към народа на Мароко по-късно извънредно земетресение... Испания е с жертвите на тази покруса ".

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че " мислите ни са с жертвите на това опустошително земетресение. Съчувстваме на всички наранени ".

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че е " унищожен " и съобщи, че " Франция е подготвена да помогне с първа помощ ".

Папа Франциск изрази " дълбоката си взаимност " с Мароко след земетресението.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони уточни, че " с тъга научава за трагичните жертви " от земетресението, като акцентира " готовността на Италия да поддържа Мароко в тази изключителна обстановка ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази съпричастност " към мароканския народ пред лицето на ужасното земетресение ", а висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът е подготвен да даде на Мароко " помощта, която страната желае ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази " най-дълбоките си съболезнования на Н.В. крал Мохамед VI и на всички мароканци за изгубените животи при ужасното земетресение ".

" Украйна е солидарна с Мароко в този драматичен миг ", написа той в обществените мрежи.

Подобни усеща изрази и съветският президент Владимир Путин, който в обръщение до краля на Мароко съобщи, че " споделяме болката и траура на приятелския марокански народ ".

Индийският министър-председател Нарендра Моди, който е хазаин на срещата на върха на Г-20 този уикенд, съобщи, че е " извънредно накърнен от загубата на човешки живот в резултат на земетресението в Мароко ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи поддръжка на " нашите марокански братя по всевъзможен метод в този сложен час ".

Китайският водач Си Дзинпин изрази " дълбока тъга за жертвите " и вяра, че " мароканското държавно управление и народ ще съумеят да преодолеят последствията от това злополучие ".

През 2004 година минимум 628 души починаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко, а през 1960 година земетресение с магнитуд 6,7 в Агадир лиши живота на повече от 12 000 души.

През 1980 година при земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер в Алжир починаха 2 500 души, а минимум 300 000 останаха без дом. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР