Мароканската полиция арестува още 25 африкански мигранти близо до границата

...
Мароканската полиция арестува още 25 африкански мигранти близо до границата
Коментари Харесай

Мароко арестува 25 африканци, близо до анклава Мелиля

Мароканската полиция арестува още 25 африкански мигранти покрай границата с испански анклав, където минимум 23 души починаха при опит за прекосяване през юни.

Това съобщи в понеделник формален представител, представен от Агенция Франс Прес.

Арестите са последните, откакто съдилищата осъдиха тежки затворнически присъди на няколко десетки души, доста от Судан, по обвинявания, включващи незаконно влизане в Мароко и принуждение против чиновници на сигурността.

Съдебен източник съобщи, че 25 мигранти от Судан и Чад са били арестувани в неделя в гората Гуругу покрай границата с испанската територия Мелиля, рядка африканска сухопътна граница с Европейския съюз.

Служителят упрекна мигрантите, че са употребявали " принуждение ", до момента в който са били задържани. Те би трябвало да се явят пред прокурорите в граничния град Надор в понеделник.

" Мароко работи като служител на реда на европейската имиграционна политика ", сподели Омар Наджи, началник на групата за права на AMDH в Надор. Властите " трябваше да защитят тези търсещи леговище, вместо да ги арестуват ", сподели той.

Гуругу е дом на спонтанни лагери, където мигранти от цяла Централна и Южна Африка остават, до момента в който се приготвят за опити да пробият укрепената преграда Мелила.

Припомняме, че на 24 юни към 2000 най-вече судански мигранти се пробваха да влязат принудително в анклава.

Най-малко 23 души починаха при опита, най-лошата жертва от години на такива опити за прекосяване, а правозащитни групи упрекнаха както испанските, по този начин и мароканските управляващи в потребление на несъразмерна мощ.

След нещастието Мароко осъди десетки мигранти на затвор по обвинявания, в това число нелегално влизане и принадлежност към незаконни банди, а висшият съд на Надор издаде още по-тежки санкции при обжалване.

AMDH споделя, че високият брой на смъртните случаи е резултат от възобновеното съдействие сред Мадрид и Рабат, откакто те завършиха дългогодишното дипломатическо безпокойствие през април.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР