Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна,

...
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна,
Коментари Харесай

Мароканската кухня – пиршество за душата - I

Мароканската кухня е доста вкусна, истинска и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво да предложи даже на най-претенциозните усети. Продуктите, които се употребяват в готвенето, най-често са създадени в самата страна, изключително многочислените плодове и зеленчуци.

От месата се употребяват най-вече пиле, телешко и агнешко, разумно на главната вяра - свинското отсъства. Много значими за кухнята и за неповторимия усет на ястията са лимоните, фурмите, маслините, бадемите и смокините.

Подправките са на респект и придават несравним мирис на мароканските изкушения. Едни от най-типичните са шафран, канела, джинджифил, кимион, кориандър, куркума.

Мароканският кускус не е като този в България.
В Мароко е възприето храната да се яде с ръце, а за вилица да се употребява парче самун. В случаи, когато въпреки всичко е нужен уред, се употребява дървена лъжица.

В Мароко закуската постоянно стартира с марокански палачинки - багрер или мекици - мземен. Приготвят се с бяло брашно и грис. Палачинките са по-малки и по-плътни от познатите у нас и обичайно се хапват с мед и масло.
Подправките са на особена респект в мароканската кухня


Дали за обяд или вечеря, постоянно се стартира със салата, най-често се сервират няколко типа салати – нормално с мека консистенция или от пресни зеленчуци.

Основно национално ядене е тажинът. Името му идва от съда, в който се подготвя – вид гювеч с плоско дъно и конусовиден похлупак. Обикновено се подготвя с месо, най-често телешко и агнешко, зеленчуци, маслини, фурми и доста подправки. Вид тажин е мрузията - агнешко с мед и подправки. Това е един от най-популярните и апетитни специалитети в Мароко и се подготвя на Празника на жертвоприношението /сходен на Курбан-байрям в Турция/, когато се коли агне.

Много присъщ за страните от Магреба (Мароко, Алжир и Тунис) е кускусът. По традиция кускусът се подготвя в петък и в края на свещения месец Рамадан, както и при празнуване на новородено и женитба. Когато дамите подготвят кускус, те би трябвало да се помолят, да приказват за вяра и разцвет, да са изпълнени с позитивни мисли. Разновидностите на кускуса са доста и едни от най-интересните са съчетаването на сладко и солено – да вземем за пример кускус с месо, захаросан лук, леблебия, телешко или пилешко. Най-често се подготвя кускус със седем типа зеленчуци и месо.
Продължава: Мароканската кухня – угощение за душата - II

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР