Маркетинг директорът на БФС - Пламен Петров, даде специално интервю

...
Маркетинг директорът на БФС - Пламен Петров, даде специално интервю
Коментари Харесай

Пламен Петров за маркетинга на БФС, българските клубове и футболния бизнес у нас

Маркетинг шефът на БФС - Пламен Петров, даде особено изявление за Gong.bg . Той разкри по какъв начин се стигна до " прехвърлянето " му от Левски въз основата в " Бояна ". Петров приказва за самодейностите, които футболният съюз е подготвил за 100-годишнината си, какви цели си е сложил и какъв брой значим е маркетингът за българските клубове, с цел да развиват футболен бизнес. 

Как се стигна до твоя трансфер от Левски в БФС?

- Декември стана всичко. Чух се с Христо Запрянов, с който се познаваме. Той ми сподели, че имат предпочитание под някаква форма да работим дружно. Предложиха ми да стана маркетинг шеф на националния тим. Една от огромните ми фантазии е да се занимавам с развиването на маркетинга на българския футболен съюз. Дадох, каквото можах на Левски и взех решение да подхваща ново начинание. В Левски бях зает на 100% до самия край. Доста постоянно се тиражираше, че сред мен и хора в управлението на Левски има кавги. Мога да заявя, че няма такова нещо. С всички управителни фактори в клуба съм допълнително от отлични връзки. Страхотни експерти. Просто всеки си има виждане за развиването в своята глава. Затова направихме и акцията „ Левски е безконечен ”. Според мен занапред предстоят хубавите неща за самия клуб. Предполагам, че множеството хора ги интересува какво се случва там. Аз също ще проследявам към този момент като почитател на футбола. Надявам се, че за Левски и другите тимове предстоят по-добри дни.

В последно време виждам, че много клубове се обръщат към звеното, в което аз работя – Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив. Клубовете се стараят да влизат в крайник с това, което се прави в Европа от години насам. Забелязва се, че сега в България много се усъвършенства положението на футбола от позиция на маркетинга. Очаквам в този момент и националният тим да стартира да основава качествени артикули и да създадем нещо общо за целия футбол. Имаме концепция да отворим магазин на летище „ София ”. Чрез вашата медия каним всички клубове, които имат предпочитание да дават няколко продукта от формалните им екипировки. Имаме предпочитание да работим с всички клубове. Свързали сме се с една част от клубовете, с други следва да го създадем. Идеята е маркетингът на БФС да подкрепя клубовете, с цел да може да вървим ръка за ръка в израстването на това звено.

Кога следва отварянето? Ще се разгласи публично от БФС. С магазинната част, която ще е единствено началото, тъй като имаме концепция да отворим и в центъра на София и в други градове, тъй като имаме концепция да се подкрепяме и с други спортни марки, с цел да не се отварят ненужно магазини. Имам концепция до края на годината да отворим магазин на летище „ София ”, а по-късно ще създадем и по-глобален проект, тъй като имаме много задължения сега около идната 100-годишнина.

Може ли да ни разкриеш част от самодейностите, които сте подготвили за 100-годишнината?

- Ще открехнем вратата. Ще създадем методология, която не е правена от 1983 година за българския футбол. Тя ще е малко по-интересна, в стила на книга. Ще бъде разказано по какъв начин са взети задгранични методологии от Испания, Германия.

Предстои отваряне на нов феншоп, който ще е онлайн магазин, ще има нова екипировка, която е обвързвана с исторически моменти. Има забавни неща, които предстоят и хората ще останат задоволени от нашите дейности. Мисля, че до няколко месеца ще се видят резултатите.

Това, което направи в Левски, е без аналог в България. Колко значимо е за клубовете да са отворени към почитателите посредством маркетинга, тъй като в България като че ли множеството не схващат какъв брой значима е противоположната връзка с тях?

- Левски е най-голямата сцена, която може да ти отвори очите какво се случва в България с маркетинга. Аз хванах много сложен интервал, а по-късно имаше напредък при идването на Станимир Стоилов. Комуникацията с българските клубове не върви доста безпрепятствено. С Левски сме правили и други начинания, когато сме били в други градове, свързани с тима посетител – дали ще закараш почитател магазина, дали ще се направи общо събитие. Идеята е да се вършат общи планове. Апелирам към клубовете, които желаят да развиват това звено, да се свържат с нас. Ще подпомогнем маркетинга във всевъзможен тип активност. Не единствено чисто със препоръки. Да направиш една акция е доста елементарно да го кажеш. Вече редовно по какъв начин ще я рекламираш, по какъв начин ще изкараш продуктите, какво ще направиш, кой ще ги направи продуктите, какъв е таймингът, е друго. В момента сме отворена книга за всички клубове и в никакъв случай не е късно да създадем по-глобален план. Започваме от най-ниското равнище – магазинната мрежа. Да имаш магазин не е мъчно, само че да го направиш да работи е по-трудна задача.

Имаме доста забавни цифрови планове, с които ще помогнем и на българските клубове. Всеки е виждал по какъв начин излизат стартовите сформира във Висшата лига на цифрово табло. Имаме доста забавни планове, които ще осъществяваме. Ще са за всички български клубове, без значение Левски или ЦСКА. Моята концепция е да запалителен фена още веднъж да бъде с мачовата си фланелка, с фланелката на националния тим. Последните мачове на националния тим в Разград бяха мощно посетени. Това не е инцидентно. На нашите почитатели им би трябвало много малко, с цел да им запалиш искрицата. Предният мач, който играхме в Разград, стадионът беше със напълнен потенциал от 90%. Билетите бързо се изразходиха. Ботев Пловдив направи страховит стадион. Не е изключено и скоро мачовете на националния тим да се играят на стадиона на Ботев, на стадион на Локомотив Пловдив. Националният тим е на цялата нация. Мисля че занапред ще се работи по това звено. Маркетингът е цялост от това да привличаш хората да се върнат още веднъж на стадионите с дадени начинания. Дали ще е членски карти, дали с акции или избрани артикули с исторческа стойност.

Ще покажем една алея на славата. Първоначално ще е със стоте най-изявени персони, а по-късно ще се допълват, както го вършат в НБА. Там се прибавя регулярно всеки сезон. Ще го създадем да бъде завършем артикул. Щом сме се заели с тази задача, ще стане. До края на годината ще има сериозен резултат от работата ни. Националните тимове имат променлив цикъл, а маркетингът към тях е целогодишен.

Социалните мрежи стават все по-важна част от живота на хората, изключително младите. Там какви хрумвания имате?

- Там си партнираме с един екип с много съществено портфолио от младежи, които са амбицирнира да развием обществените мрежи, с цел да доближават до повече хора. В момента не реализираме оптималните резултати. Заели сме се съществено последните няколко месеца и това го действаме. Когато човек работи, няма по какъв начин и да не сгреши. Не давам обещание, че ще сме най-безгрешните и ще създадем най-великите неща. Ще покажем старания да наблегнем на звената, които не са били приоритет до момента, само че към този момент са доста значими. Социалните мрежи са като една власт и дават трамплин на доста хора да се изявява в нея. Тласкат хората и към хубави неща, и към неприятни. Ще се опитаме да покажем чистата страна на БФС, да покажем, че имаме предпочитание да работим, както и че има младежи, които са лицето на БФС и може би бъдещето.

Какво са задачите ти в дълготраен проект? Един ден, когато направиш идната крачка в развиването си и погледнеш обратно, какво искаш да си направил, с цел да си задоволен от работата си в БФС?

- Искам да обединим българските клубове. Спортът е за хората. Трябва да си оправим вътрешно връзката и връзките с всички клубове и на маркетинг равнище. Никой няма изгода от това хората да бъдат предизвикани непрекъснато да ненавиждат нещо. В БФС се назначават най-вече младежи, които желаят да работят. Моята фантазия е в един прелестен ден, когато се обърна обратно, да съм оставил диря в един от нашите грандове и в БФС. Мечтата ми е един ден да вляза и на европейската сцена. Ако се случи това, ще съм доста щастлив.

Докато беше в Левски Станимир Стоилов постоянно говореше за футболен бизнес. Колко значим е маркетингът за развиването на футболния бизнес?

- Футболният бизнес е доста значим. Още преди идването на господин Стоилов в Левски клубът се обърна внимание на този термин. След идването му еуфорията стана по-голяма.  С наличието на хората на мачове футболният бизнес става факт. Колкото повече хора са окуражени да участват на нашите мачове, толкоз повече върви футболният бизнес. Нещата вървят ръка за ръка. Г-н Стоилов е бил в тимове в Европа, видял е по какъв начин стават нещата. Той най-добре осъзнаваше какъв брой значима е частта „ маркетинг ” за лицето на самия клуб. То даже чисти имидж. Може тимът да не върви, само че в случай че правиш верните начинания, положителни събития, които да са в общността на самия клуб, нещата се получават. Клубът е като едно семейство – колкото повече развиваш събитията, толкоз по-сплотени ставате. Ние не сме измислили топлата вода. Следим какво се прави на европейско равнище. Това може да се приложи тук в България. Тук има доста кадърни хора. Смея да настоявам, че в Левски и в националния тим работят и ще работят отсега нататък най-вече млади и окуражени хора. Това го декларира в две ръце. Сигурен съм, бъдещето на футбола е в такива хора.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР