Мъркането успокоява болката и нервната система на котките, защото предизвиква

...
Мъркането успокоява болката и нервната система на котките, защото предизвиква
Коментари Харесай

Няма да повярвате защо котките мъркат

Мъркането успокоява болката и нервната система на котките, тъй като провокира обособяване на ендорфини, стимулиращи радостното въодушевление на животното. Ето за какво котката ви мърка и се гали, когато се усеща добре.

Проучване на Calcified Tissue International от 2013 година установи, че вибрациите, получаващи се от мъркането, оказват помощ на котките да лекуват болката в тялото си. Честотата на мъркането варира от 25 до 150 Hz. Някои учени допускат, че тези трептения оказват помощ и за укрепване на костната конструкция на котките.

Може да звучи необичайно, само че научните доказателства в интерес на лечебното влияние на вибрациите не са по никакъв начин малко. Ето за какво даже астронавтите на НАСА употребяват вибрационна терапия, до момента в който са в космоса, където неналичието на гравитация въздейства отрицателно върху костите и мускулите.

Друго проучване, оповестено в Current Biology установи, че по-високочестотните мъркания (над 150 Hz) демонстрират, че котката желае от стопанина си да бъде нахранена.

Още по-любопитното е, че мощното мъркане с периодичност сред 300 и 600 Hz пък може да се съпостави с човешкия рев при бебетата. Тоест, това също е метод за привличане на вниманието от страна на пухкавия ви другар.

Ето за какво изводът е, че не всяко мъркане е еднообразно. Както звуците, които хората издават крият своя съответен смисъл, по този начин и котките споделят посредством присъщото за тях мъркане.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР