, Мария КатамадзеСътресенията в Русия след метежa на Евгений Пригожин

...
, Мария КатамадзеСътресенията в Русия след метежa на Евгений Пригожин
Коментари Харесай

Не мога да лъжа: Пореден руски командир беше освободен

, Мария Катамадзе

Сътресенията в Русия след метежa на Евгений Пригожин и частната му войска " Вагнер " не престават. Нов представител на военното управление на страната повдигна същите въпроси като ръководителя на " Вагнер ". Иван Попов, пълководец на 58-а войска в Украйна, беше освободен по-рано тази седмица, откакто разкритикува неналичието на поддръжка от управляващите в Русия и разяснява огромния брой починали съветски бойци.

" Не мога да неистина "

" Трябваше да си мълча, да съм страхливец. Или да кажа истината. Заради вас, в името на починалите бойци, не мога да неистина. Затова приказвам за проблемите в армията ", споделя Попов в гласово известие до сътрудниците си. Той е бил уволнен, тъй като е споделил истината за частите, които дълго време са на фронта, без да бъдат заменени, изяснява военният. " Докато успявахме да удържим частите на украинската войска на фронта, ни беше забит нож в гърба от нашия главнокомандващ - изменнически и непоносимо. " Според някои съветски военни блогъри Попов е уволнен по заповед на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, който го обвинил в " алармистко държание и изнудване ". На въпрос за Попов представителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори единствено: " Без коментар. Не е част от дневния ред. " 58-а войска, която се бие в Запорожка област, се счита за една от най-силните елементи на съветските въоръжени сили.

Една война без смисъл и цел

Изглежда, че измежду водачите на въоръжените сили на Русия царува недоразумение, а и мунициите и живата мощ понижават, споделя политологът Павел Лузин. Това обаче не значи безусловно, че " съветските генерали имат вяра в незабавната потребност от привършване на войната ", те " може и да считат, че войната би трябвало да бъде продължена непременно ", счита специалистът.Попов и мненията му, свързани с мотивацията да се бие още в името на починалите бойци, съставляват " рецесия във военната философия " на съветската войска, счита Владимир Пастухов от Лондонски академични лицей. " Смъртта като самоцел. Война без посока. Това ще докара до колапс на армията, а не интригите и схемите ".

Каква беше реакцията на военните блогъри?

Един от най-популярните канали в Телеграм - Grey Zone, за който се счита, че е обвързван с " Вагнер ", разяснява, че Попов, който е прочут като " Спартак " и назовава бойците си " гладиатори ", " се употребява с уважението на подчинените си и известията му за липса на ротация на фронта са достоверни ".Някои военни блогъри поддържат Попов и назовават уволнението му " терористичен акт против духа на армията ". В същото време други го упрекват в бойкот и държавна измяна. Един от по-влиятелните военни канали в Телеграм разяснява, че метежът на Пригожин е поставил начало на " лов на вещици в съветската войска ". Според същия канал " тези, които приказват за проблемите в армията, са врагове ".В отговор на изказванията на Попов Игор Гиркин, някогашен водач на сепаратистите в Донецк, който по-късно беше разгласен и за " министър на защитата " в окупирания регион, разкритикува съветския президент Владимир Путин и Пригожин и назова протичащото се " нелепост, скандал и извънредно рисков казус, непосредствен до бунт ". Според него " както наблюдаващите вярно означават, може да чакаме още метежи и неконтролируем крах на армията ".

Вълна от арести на високопоставени съветски военни

Това не е първата вълна на неодобрение измежду висшите офицери в съветската войска. В първите месеци на войната, когато проектите на Москва за бързо завладяване на огромна част от територията на Украйна се оказаха неизпълними, доста съветски генерали изчезнаха или бяха задържани.След протеста на Пригожин тази процедура беше възродена. Генерал Сергей Суровикин, който е доближен на Пригожин, беше задържан, дружно с още 10 други високопоставени военни, както съобщо " Уолстрийт джърнъл ".На въпрос за местонахождението на Суровикин, ръководителят на съветската комисия по защитата в Народното събрание Андрей Картаполов отговори, че той " си почивал ". Суровикин е отпред на съветските въздушно-космически сили и за малко беше главнокомандващ на войната в Украйна.

Дилемата пред Путин

Николай Петров, специалист от Германския институт за интернационалните въпроси и сигурност, разяснява, че макар проблемите по върховете в съветската войска, обстановката към този момент не заплашва Кремъл. " На запад съществува разбирането, че Путин е изгубил надзор. Затова реакцията му в този момент е да потвърди, че владее ситуацията и вероятно ще работи по-твърдо ", изяснява специалистът.Според Петров съветската войска е учредена на концепцията, че лоялността е по-важна от компетентността. Това обаче работи в спокойно време, не във война. Анализаторът допуска, че Путин в този момент е изправен пред избор: да поеме риска и да сложи отпред по-компетентни генерали, които няма да може да управлява изцяло, или да продължи да поддържа Герасимов и Шойгу. " Въпреки че не са известни в съветската войска, те са положително решение за Кремъл, тъй като са лоялни и нямат политически упоритости ", споделя Петров. " Но за това има цена - тази система няма по какъв начин да е ефикасна. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР