Мария Габриел участва в министерската среща ЕС-Централна Азия в Люксембург,

...
Мария Габриел участва в министерската среща ЕС-Централна Азия в Люксембург,
Коментари Харесай

Габриел: Новата пътна карта между ЕС и Централна Азия е стъпка напред в задълбочаване на отношенията

Мария Габриел взе участие в министерската среща ЕС-Централна Азия в Люксембург, в която се включиха и министрите на външните работи на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. По време на срещата бе показана взаимна пътна карта за задълбочаване на връзките сред Европейски Съюз и страните от Централна Азия.

 

„ Партньорството ЕС-Централна Азия има интерес да се концентрира върху устойчивостта, свързаността, районното съдействие и сигурността. При развиването на инфраструктурната съгласуваност сред Европа и Азия, България поддържа предпочитано осъществяването на планове в превоза и връзките, високите технологии и нововъведенията, енергетиката и построяването на водородни долини ", уточни Мария Габриел.

 

Стратегията на Европейски Съюз за Централна Азия е призната през 2019 година, като слага акцент върху стратегическото географско местонахождение, свързаността, енергийните запаси, районната сигурност и миграцията.

 

„ От съвместен интерес е връзките ЕС-Централна Азия да бъдат по-интензивни и ориентирани към съответни изгоди в политически, стопански и обществен проект ", разяснява Мария Габриел.

 

Тя сложи акцент и върху основаването на стратегии за продан на опит в областта на културата и образованието - така наречен " столици на културата ", които да насърчат контактите сред хората и подвижността.

 

„ С пътната карта за задълбочаване на връзките ЕС-Централна Азия надграждаме постигнатото до момента с дейности в пет съществени стратегически области ", добави вицепремиерът. Първата област се концентрира върху задълбочаване на междурегионалния политически разговор и съдействие. На второ място е усилване на икономическите връзки, търговията и вложенията. Трето - съдействие в областта на енергетиката, климатично неутралната стопанска система и свързаността. Приоритет ще бъде и оправянето с общи провокации пред сигурността. Пети акцент в пътната карта е насърчаването на подвижността и контактите сред хората.

1

Следващата министерска среща ЕС-Централна Азия ще се организира през 2024 година, като домакини ще бъдат Туркменистан. На срещата ще бъде разисквано постигнатото в тези пет области и идващите стъпки.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР