Мария Габриел използва един много умел ход. Така съпредседателя на

...
Мария Габриел използва един много умел ход. Така съпредседателя на
Коментари Харесай

Мария Карагьозова: Ходът на Мария Габриел беше много умел

Мария Габриел употребява един доста ловък ход. Така съпредседателя на гражданския съвет към Висш съдебен съвет Мария Карагьозова разяснява новината, че ГЕРБ ще търсят оставката на основния прокурор Иван Гешев, в случай че съумеят да сформират държавно управление.

По думите й точно този ход демонстрира, че Гешев не е човек на Движение за права и свободи и ГЕРБ и не пази техните хора от привличане към наказателна отговорност.

„ Според Конституцията и в този момент настоящата законова уредба той не може да бъде отхвърлен по различен метод. Габриел предлага да се премине към единствения законов механизъм сега за премахване на основния прокурор с решение на Висш съдебен съвет. За това ще трябват 17 гласа от членовете на Висш съдебен съвет, което е 2/3 от неговия състав. Това е един реален и законов метод “, изясни Карагьозова пред „ Пик “.

Според нея е доста значимо да се видят претекстовете, с които ще се изиска от Висш съдебен съвет премахване на Гешев, защото обвиняването в „ уронване на престижа на правосъдната власт “ е доста разтегливо и субективно разбиране.

„ Това не е като доказване на осъществено закононарушение от страна на основния прокурор, което да бъде разследвано. Тук това е основен миг – какви претекстове те ще намерят този път и за трети следващ път да сложат на масата пред Висш съдебен съвет като мотив, че Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт. Последните, които бяха импортирани от последния постоянен министър на правораздаването Надежда Йорданова, не бяха приети’, добави Карагьозова.

Тя напомни, тогавашните претекстове на Надежда Йорданова, а точно т. 7 от 9:

„ … 2019 година, Български хелзинкски комитет оповестява, че е изпратил годишния си отчет за правата на индивида..и до прокуратурата…. В отговор, зам.- основният прокурор Иван Гешев изпраща романът „ Под игото “ … и алманах разкази на Йовков, като отбелязва описа за циганката Божура, който стартира с изложение на това по какъв начин майката на Божура – Калуда, се възползва от състраданието на хората към щерка й, с цел да печели от търговията си.

Публичните изяви на основния прокурор в тази насока…показват устойчива наклонност и след избирането му на най-високата служба в прокуратурата. “

По думите трети министър ще направи опит по този път да в профил основния прокурор. Според нея претекстовете могат да бъдат признати или да не бъдат признати и всичко зависи от това по какъв начин ще са аргументирани те.

„ Много ми е забавно ГЕРБ и техните нови присъдружни партии какво ще измислят с техните правни потенциали. Какво ще сложат на масата като причини и претекстове, че българският основен прокурор Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт. Габриел сподели, че ще поддържа законопроект в Народното събрание, който е ориентиран към ограничение на пълномощията на основния прокурор, само че не посочи кой тъкмо законопроект. Този законопроект на Крум Зарков, на Надежда Йорданова или този на „ Възраждане “? Тук остава една въпросителна, тъй като все още е импортиран единствено този на Крум Зарков “, акцентира Карагьозова.

По думите й е допустимо ГЕРБ да употребяват Гешев като залог за сформиране на държавно управление с Политическа партия и Демократична България. Според нея очевидно има някакъв напън непременно да се сформира държавно управление. Тя означи, че в случай че махнат Гешев, няма да има кой да сезира Конституционния съд за каквото и да било, а Конституционния съд не може да се самосезира. По думите и по този начин всички противоконституционни закони, които депутатите ще одобряват, ще влизат в действие с обнародването им в Държавен вестник.

„ Предполагам, че един от претекстовете за сходен напън, е, че при едни последващи избори „ Възраждане “ ще вземат още по-голям избор, което на евроатлантиците в България им е извънредно неприятно. Другият вид е, че те в действителност се тормозят от това да не бъдат подведени под наказателна отговорност техни водачи или дейни лица, които са в изпълнителната власт. Иван Гешев сподели, че не се опасява. Това е моята позиция по тематиката, която е в персонално качество и не показвам позицията на гражданския съвет към Висш съдебен съвет “, заключи Карагьозова.

Етикети: ГЕРБИван ГешевМария Карагьозова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР