МарицаМлечна баница с юфкаНеобходими продукти:1 пакет домашна юфка, 4 яйца,

...
МарицаМлечна баница с юфкаНеобходими продукти:1 пакет домашна юфка, 4 яйца,
Коментари Харесай

За закуска да хапнем – забравената царица на пастата

" Марица "

Млечна баница с юфка

Необходими артикули:

1 пакет домашна юфка, 4 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, масло - 1/2 пакетче, 1 ванилия, олио

Начин на подготвяне:

В подмазана с олио тава сипете юфката и от горната страна разпределете късчета масло. Сложете да се запече във фурната, до момента в който се зачерви и маслото изцяло се стопи. Успоредно с това разбийте яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залейте сместа върху юфката и върнете във фурната да се пече на умерена температура за към 20-30 мин. Поднесете порция от млечната баница с юфка, поръсена с малко пудра захар по избор.

Мусака с юфка

Необходими артикули:

400 г кайма примес, 150 г юфка, 1 глава лук, 400 г картофи, 1 морков, 1 дребна зелена чушка, 1 филиз целина, 2 огромни домата, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер и сол на усет, 60 мл олио, 3 с.л. раздробен магданоз. За заливката - 2 яйца, 350 г кисело мляко, 1 с. л. с връх брашно, 2 щипки сол.

Начин на подготвяне:

Подгответе си всички зеленчуци, като доматите и моркова настържете поотделно, а лука, чушката и целината нарежете на ситни кубчета. Картофите направете на едри кубчета. Загрейте олиото на сдържан огън и с щипка сол запържете лука и целината. След 2-3 минути сложете моркова и чушката и бъркайте още към 4-5 минути. Добавете и доматите с още малко сол и когато водичката от тях се изпари, само че не изцяло, сложете каймата и черния пипер и бъркайте, до момента в който стане на трохи. Отстранете от огъня, прехвърлете в тавичка и сложете накълцания магданоз и кубчетата картофи. Залейте с 300 мл вода, сложете аления пипер и разбъркайте хубаво. Печете в загрята на 200 градуса фурна за към 16-17 минути или до полуготовност на картофките. Извадете тавичката и сипете юфката и още водичка, защото ще е съвсем извряла (около 200 мл), и върнете във фурната за още 10 минути или до цялостното омекване на юфката и картофите. Залейте ястието с разрушените яйца с брашното, солта и киселото мляко и запечете до златист тен на заливката.

*****

Юфката се прави от изсушени тестени кори. По своя тип прилича някои типове паста, само че в технологията на подготвяне на паста и юфка има основни разлики. Под думата юфка най-често разбираме онази топла утринна закуска, която майките ни приготвяха в детството, с добавка на сирене, захар, прясно мляко или пък чай.

Юфката е обичаен български артикул, въпреки че съществуват още няколко типа, като китайска и оризова юфка, а има и някои типове макаронена паста, която също се предлага под името юфка. Самата дума юфка няма множествено число, въпреки че е формирана от като че ли безчет натрошени изсъхнали тестени корички. Доста постоянно с термина юфка се отбелязва и ястието, което нормално сме привикнали да похапваме на закуска.

За благополучие и до през днешния ден по магазините можем да закупим домашна юфка с нейния прочут и съвсем неизменен усет. Цената е налична и се предлага най-вече в пакети сред 400-500 година На пазара се оферират и разнообразни типове юфка, приготвена с пълнозърнесто брашно, която е добра храна за диабетици.

В 100 г елементарна юфка се съдържат почти следните субстанции: Калории: сред 225-384 ккал, Белтъчини: 12 - 14.16 г, Въглехидрати: 68 - 71.27 г, Мазнини: 1.5 - 4.44 година

Печената юфка може да се срещне в съвсем всеки магазин. Съхранява се в хладни и сухи пространства, не е належащо да се слага в ледник.

Освен за вкусна и питателна закуска в комбиниране с мляко, чай, сирене и захар, от юфка могат да се подготвят всевъзможни сладки и солени печива, изкусителни и вкусни десерти.

*****

Как да си я вършим у дома

Рецептата за домашна юфка е напълно лесна и даже новак в кухнята би се справил, въпреки че се минава през месене и точене. Рецептите за този български специалитет варират по отношение на пропорциите на другите артикули, само че технологията е сходна - въвличане, разточване на тънки кори, изсушаване на слънце, леко запичане във фурна и натрошаване на юфката.

Необходими са 500 мл прясно мляко, 15 яйца, 1 к. л. сол, 1,5 кг брашно. Яйцата и солта се разрушават до приемане на пяна и по-късно се прибавя млякото. Пресява се брашното в огромен съд и по средата последователно се долива от течната примес. Загребва се в профил от брашното и последователно се замесва меко и безпрепятствено тесто. Разделя се на 15 топки, които се покриват с влажна забрадка или тензух и се оставят за малко да починат. Всяка топка се разточва на тънка кора с дебелина към 2 мм. Оставят се на слънчево място, с цел да изсъхнат. След това листата се натрошават на едро и се изпичат в загрята на 50 градуса фурна до цялостното изсушаване на юфката. Оставя се да изстине, натрошава се на по-дребно и се прибира в хартиени пликове. Съхранява се на хладно и изсъхнало място.

Юфката може да се подготви и с грис. За задачата разбийте добре 10 яйца и към тях прибавете сол, 1 литър затоплено прясно мляко и 200 грама грис. Постепенно замесете меко и безпрепятствено тесто, което би трябвало да разделите на 10 топки. Всяка топка разточете на тънка кора, а готовите кори слагайте на слънчево място, с цел да съхнат.

След към час обърнете корите и откакто изсъхнат още малко, би трябвало да се сцепят и да се образуват накъсани места по корите. Изсъхналите кори натрошете добре и ги сложете да се изпекат до леко зачервяване в загряна фурна. След като готовата юфка изстине, я приберете в торба от плат.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР