Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка

...
Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка
Коментари Харесай

Марина Велчева е поредният читател на библиотеката, който сложи отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца

Марина Велчева е следващият четец на библиотеката, който постави отпечатъка си в Алеята на най-четящите деца на Русе. Осемгодишната Марина оглави класацията на културния институт, която води началото си от 2016 година Наградите бяха връчени на 10 януари 2024 година в Библиотечко на специфична гала.

Най-малкият четец за 2023 година е Матео Симеонов, записан в библиотеката на 23 дни. Читателят с най-вече заети книги от отдела за възрастни е Богомил Хараламбов. И двамата получиха грамоти и награди.

Отличени бяха и педагози, най-активно работили с библиотеката през годината – Кристина Димитрова – учител в НУИ " Проф. Веселин Стоянов " и педагогическия екип от ПЧУ " Леонардо да Винчи ". Най-четящо семейство през миналата година бяха семейство Петкови (Магдалена, Екатерина, Михаил и Йордан), най-дългогодишни читатели с доста оценки в класациите ̶ Добрин и Калина Тиханови. Андреа Драева, която е единствено на година и половина, получи премия за най-позитивна дребна читателка, а Повелител на дебелите книги ̶ четец с най-вече прочетени страници, стана дванадесетгодишната Александра Мартева. Доброволец на годината стана Лиляна Коева, а Приятел на библиотеката – Деница Филева.

Самата ранглиста на най-четящите деца на град Русе за 2023 година беше проведена в две категории. В категория " От 0 години до І клас " на трето място се класира Елеонора Илиева на 5 година Втора е Аделина Дундарова на 4 година, а отличник още веднъж е Никол Цанкова на 6 година

В категория " От І клас до 14 години " трето място зае Никол Желева 9 година Втора е Йоана Дундарова на 9 година И преди всичко и най-четящо дете за 2023 година на Русе е Марина Велчева на 8 година

За всички деца имаше грамоти и дарове от библиотеката и книжарници " Хермес ", " АБВ " и " Хеликон ".

Наградите на библиотеката бяха връчени от шефа Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още доста забавни и потребни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя употребява случая да каже няколко думи за миналата година: " През 2023 година бяха регистрирани 9272 читатели, от които 4658 под 14 години. През тази година за пръв път прага на библиотеката прекрачиха 3309 читатели, включително 2212 деца до 14 годишна възраст. Посещенията са 123409. Заетите библиотечни материали 188015 бр.

Горди сме, че сме единствената библиотека в страната, в която трима библиотекари приключиха образование за работа по метода Монтесори и към този момент започнаха занятията с деца от 0 до 6 години като сертифицирани преподаватели.

2023 година беше изключително сполучлива за нас и с реализирането на значими за активността ни планове. Ще обърна внимание единствено на един от тях: Продължаваме работата по плана " Новатори в културното предприемачество и нови благоприятни условия за просвета и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на социална библиотека ". Наши сътрудници са Сдружение " Център Динамика " и Сдружение " Българска асоциация на самостоятелните художници аниматори – Пройко Пройков ". Ремонтните действия в киносалона текат с цялостна мощ и чакаме скоро обновената зала да одобри първите си събития и гости.

През 2024 година ще работим по няколко плана, към този момент получили финансиране от Национален фонд " Култура " и Министерство на културата.

Предстоят вълнуващи срещи за децата на Русе с обичаните детски създатели Мануела Саркисян, Здрава Каменова и Радостина Николова. Предвижда се ателие за изобразяване със светлина, както и огнения театър " Жар " на артистите от Infernity - Fire Art.

През миналата година организирахме повече от 300 всеобщи събития. Имахме удоволствието да посрещнем в библиотеката най-четените и обичани български писатели като Мария Донева, Георги Милков, Александър Урумов, Симеон Идакиев и други Надяваме се и през 2024 година да ни гостуват още обичани на читателите създатели, като още този месец, на 25 януари, чакаме Захари Карабашлиев.

В десетата Международна научна конференция ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА МИНАЛОТО, ТРАНСФОРМИРАНИ В БЪДЕЩЕТО в края на април. се включиха 64 участници с 62 отчета.

А Четвъртият Национален юношески конгрес " Арнаудови срещи 2023. Пътят към познанието " през юни събра повече от 100 участници от цялата страна. Очакваме с неспокойствие Петият юношески конгрес, който ще се организира през 2024 година

През 2023 година се организира ХІХ издание на състезанието с тематика " Ex Libris – Ex Dilemma ". 284 произведения на 204 участници от 29 страни се състезаваха за Голямата премия на състезанието. Юбилейно издание ни чака тази година – двадесето издание на Международния конкурс за екслибрис – " EX LIBRIS –EX OLYMPIIS ". Този празник ще отбележим с пътуваща галерия от наградените и българските произведения през годината, която ще обиколи няколко български града.

Използването на опциите на новите технологии потвърди, че е фактор за улеснението на нашата работа и разширението на размера на провежданите събития, тъй че ще продължим тази наклонност и в бъдеще. Очаква ни една нова и изпълнена с провокации година. Ще се опитаме да бъдем значима и смислена част от живота на русенци, на които благодарим за доверието и поддръжката. "

Пълният текст на доклада за активността на библиотеката ще бъде оповестен в уеб страницата на културния институт.

В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2023 година Марина Велчева остави своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Журналисти и посетители бяха прелестно сюрпризирани от поздрава на " Балет Дъга " с началник Деница Филева.

Видео от събитието ще бъде качено на фейсбук страниците на библиотеката.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР