Мариана Фотева има над 15 години опит в областта на

...
Мариана Фотева има над 15 години опит в областта на
Коментари Харесай

Марияна Фотева: Ретрото е модерно

Мариана Фотева има над 15 години опит в региона на графичния дизайн. Завършила е Националната художествена академия и е работила в разнообразни студиа по планове за основаване на бранд идентичности, опаковки, концепции за събития. През последните над три години е част от креативния екип на " Нова броудкастинг груп " и работи по основни планове на компанията. Мариана Фотева завоюва състезанието на " Капитал " за основаване на лого, което отразява 30-та годишнина на медиата. То ще участва цялата година както на уеб страницата, по този начин в на печатното издание на " Капитал ". Какво ви притегли в специалността графичен дизайнер?
Интерес към рисуването и изобразителното изкуство имам още от детска възраст. Един от първите ми детски мемоари е по какъв начин върша рисунки за Нова година и ги окачам във входа ни, с цел да ги видят съседите. Завърших образованието си в художествена гимназия, където имахме задача да вършим рекламен афиш и тогава за първи път се допрях до специалността и доста ми хареса. Така породи и желанието ми да продължа образованието си в Художествената академия компетентност " Плакат ", само че след няколко несполучливи опита при кандидатстването, трансформирах решението си и приключих бакалвърска степен по компетентност " Метал " от която научих доста, а работата да създаваш и моделираш най-вече с ръце извънредно доста ми хареса. В следствие въпреки всичко се върнах и към първичното си предпочитание компетентност " Плакат ", където приключих магистратура.

Продължих да се развъртвам професионално като графичен дизайнер в рекламно студио и точно там получих основата в специалността. В практиката през годините започнах да чувствам неналичието от творене на бижута, за това сътворих личен бранд MARMA Jewelry, който сплотява двете специалности. Имам линия бижута, която е напълно графично основана и завършена благодарение на софтуерни стратегии употребени в графичния дизайн.
Какви са спецификите при работата за медиен бранд?
Графичният дизайн може доста се разгърне в медиите. Дизайните, които сътворявам към този момент се виждат и в придвижване и би трябвало да се мислят в посока по какъв начин да се развият. Графичният дизайн може да се включи даже при организацията на събития.
Реклама Вие спечелихте състезанието на " Капитал " за разработване на лого за 30-та годишнина на медиата. Как подходихте при работата?
Преминавам цяла София от офиса до у дома и концепцията ме връхлетя до момента в който пътувах в колата. Бях нетърпелива да се прибера и да стартира да работя, с цел да видя крайния резултат. В заданието имах няколко условия, които бяха характерни за марката и също по този начин предизвикателство за мен, а точно да се употребява цялостната и късата версия на името " Капитал ". Логото е прогресивно, многопластово, показва печатното издание и уеб. Като цяло изобразява общ брой от печатните броеве на вестника и дава опция в бъдеще да се разрастват.
Логата по-трудни ли са за разработване от другите дизайн детайли?
Създаването на идея за лого е обичан за мен развой и ми доставя огромно наслаждение. Логото е главен аспект за всеки бранд, от него стартира цялата графична еднаквост.
Кога знаете, че един план е приключен?
Процесът е доста увличащ и многопластов. За мен планът е приключен, когато видя, че това което съм желала да покажа е реализирано, когато съм задоволена от крайния резултат и когато съм помогнала на клиента да извърши крайната си цел.
Какви са трендовете в графичния дизайн тази година?
През 2022 година настоящи бяха " ретро щрихите ". Тази наклонност ще се прелее и тази година. Стилът ретрофутуризъм, който взима най-хубавото от предишното, с цел да се приспособява в бъдещето, комбиниран с минималистични детайли и изкривени шрифтове. Място в дизайните ще откри и " брутализма ", като нов тип жанр, напълно заимстван от архитектурата. Фокусира се върху основаването на смели и остри дизайни със мощно изразена типография, форми и дръзки цветове.
Реклама Маркетинг трик ли е налагането на трендове, като цвят на годината на Pantone, или те имат действително значение и въздействие върху работата на графичните дизайнери и желанията на клиентите?
Това е по-скоро мода, тъй като в случай че оповестеният цвят за годината не съответствува с концепцията на марката, моята рекомендация е да не се употребява. В практиката ми до този миг не ми се случвало клиентите да се интересуват, кой е настоящият за годината цвят и да избират него. Старая се в работата си да бъда наясно с трендовете в графичния дизайн, само че и също по този начин да предложа цветова композиция, която да съответствува с визията на съответния бранд.
Може ли изкуственият разсъдък да размени работата на графичните дизайнери? Кои остават мощните страни на човешкия фактор в работата?
Изкуственият разсъдък може единствено да способства към работата на дизайнерите, вместо да им навреди. Много от по-скучните, мудни и отнемащи време процеси биха могли да се подобрят посредством него и да бъде като тип сътрудник на експертите в региона. Ако да вземем за пример тифецването на една фотоси може да стане доста точно благодарение на изкуствен интелект, за какво той да не бъде от помощ. Изкуственият разсъдък не би могъл да размени графичният дизайнер, защото не разполага с човешката креативна мисъл. Идеите остават мощната страна на хората, ангажирани в специалността. Изкуственият разсъдък не би могъл да измисли нов жанр или течение, на този стадий може да заимства от към този момент съществуващите.
Свързани публикации Седмични вести за маркетинг и реклама (10 януари) 10 януари 2023, 10:11 Първенците в информационния бизнес 28 декември 2022, 14:50 Коледни вести за маркетинг и реклама 27 декември 2022, 12:27 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР