Маргарете Зеле е родена на 7 август 1876 година в

...
Маргарете Зеле е родена на 7 август 1876 година в
Коментари Харесай

Разстреляха Най-Известната И Опасна Красавица. Гледаше Убийците Си В Очите И Им Изпрати Въздушна Целувка Самата

Маргарете Зеле е родена на 7 август 1876 година в холандския град Леуварден. Тя е второто дете и единствена щерка на Адам Зеле и брачната половинка му Анте ван дер Мелен, които имат още трима сина.

Бащата е притежател на магазин за шапки и получава добър приход от инвестиции в нефтодобивната индустрия. Четирите му деца посещават елитно учебно заведение, само че животът на фамилията се прекатурва, когато Адам Зеле банкрутира, напомня Дир.бг.

Маргарете е на 13 години, когато родителите й се развеждат, а единствено две години по-късно майка й умира. Първоначално Адам Зеле изпраща щерка си при своя кръстник в северната част на Холандия, само че по-късно Маргарете е записана в учебно заведение за преподавателки в град Лайден, Южна Холандия. Там младата хубавица за първи път схваща, че може да очарова мъжете и съблазнява шефа на учебното заведение.

Избухва огромен скандал. Кръстникът й незабавно я прибира у дома, само че докосналата се до свободата Маргарете не желае да живее в дома му, където разпоредбите са строги. Няколко месеца по-късно девойката отива при чичо си в Хага. Там обаче се оказва, че обстановката не е доста по-различна.

Затова и 19-годишната госпожица бързо се ориентира към избора на брачен партньор. Във вестник с разгласи на ергени, търсещи си жена, Маргарете открива 39-годишния Рудолф Маклеод - офицер от холандската колониална войска. Двамата се женят и живеят първо на остров Ява, а по-късно и на остров Суматра. Маргарете ражда две деца, само че фамилният живот по никакъв начин не е лек. Офицерът има експлозивен манталитет и уязвимост към алкохола.

Именно в Индонезия обаче младата Маргарете открива магията на танца и стартира да посещава танцова школа, където учи освен индонезийските обичаи, само че и националните танци. Там тя за първи път се назовава Мата Хари, което в дословен превод значи " Окото на деня ".

През 1899 година нова покруса застига Маргарете Маклеод. 2-годишният й наследник умира, а едногодишната й щерка едвам оцелява. Според най-разпространената версия децата са отровени от гувернантката си.

Три години по-късно Маргарете и Рудолф се връщат в Холандия. Бракът им обаче е разрушен и двамата се развеждат. Оцелялото момиченце остава при бащата, а Маргарете отпътува за Париж.

Първоначално холандката се пробва да стане модел на художници, само че е отхвърлена поради дребния си бюст. През 1905 година Маргарете, към този момент представяща се като Мата Хари, се появява на сцената във френската столица. Еротичният й танц завършва, когато остава единствено по гривни и перлено колие. Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и превзема публиката с невероятния си жанр и екзотичност.

Холандката прави гастроли в Монако, Германия и други европейски страни. По това време сексапилната брюнетка има връзка с доста високопоставени и авторитетни военни и политици, от които получава голям брой скъпи дарове. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 година, само че по-късно пътуванията й из Европа стават все по-трудни. Някои историци смятат, че Мата Хари приключва немска разследваща школа в Антверпен, Белгия, само че няма исторически документи, които да го потвърдят.

Кога тъкмо е била вербувана холандската танцьорка и до през днешния ден остава не е ясно. Френското контраразузнаване счита, че Мата Хари е била вербувана от Берлин още преди Първата международна война.

Първата информация за това, че жена шпионира в интерес на Германия, французите получават през 1916 година Когато Мата Хара схваща, че е разкрита, тя сама отива при френските контраразузнавачи и предлага услугите си. За да ревизират новата си агентка, при започване на 1917 година френските служби я пращат с незначителна задача в Мадрид.

По време на престоя ѝ там, французите прихващат военно известие от немското посолство в Мадрид до Берлин, в което се приказва за френски сътрудник H-21, който би трябвало да се върне в Париж - това е номерът на Мата.

На 13 февруари 1917 година във френската столица службите претърсват хотелската ѝ стая и въпреки да не намират безапелационни доказателства, я арестуват и упрекват, че работи за германците. Мата Хари е изпратена в пандиза в Сен Лазар. По време на четиримесечните разпити холандката твърди, че е почтена и няма никаква връзка с немското разузнаване, с изключение на любовните си връзки с офицери от Берлин.

Въпреки това на 25 юли 1917 година Мата Хари е приета за отговорна по обвиняване в шпионаж в интерес на Германия и в дезинформация на френските разследващи служби по време на Първата международна война и е наказана на гибел. Прокурорът Андре Морне декларира, че " вредите, нанесени от тази жена, са неописуеми " и я назовава " най-великата шпионка на века ".

41-годишната Маргарете е екзекутирана в Париж в ранната заран на 15 октомври 1917 година Легендата споделя, че се е изправила пред отряда за разстрел облечена в кадифено покривало с пух по краищата, носела шапка с огромна външна страна, изпратила въздушна целувка на бойците с пушките и до последно не отместила взор от тях.

Тъй като никой от нейните родственици не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински проучвания, като главата е балсамирана и защитавана в Музея по анатомия в Париж. През 2000 година обаче откриват, че главата липсва и че е допустимо да е изчезнала още през 1954 година, когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 година, които сочат, че музеят е получил и нейните тленни остатъци, само че те също не могат да бъдат открити.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР