Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София

...
Маргарете фон Трота ще бъде специален гост на 28-ия София
Коментари Харесай

Маргарете фон Трота идва за 28-ия СФФ, ще получи награда за принос към киното

Маргарете декор Трота ще бъде специфичен посетител на 28-ия София Филм Фест през март и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Световноизвестната немска режисьорка, сценаристка и актриса ще показа персонално и най-новия си филм „ Ингеборг Бахман – пътешестване в пустинята “, отдаден на връзката сред австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и публицист Макс Фриш.


Първата дама, отличена със „ Златен лъв “ с съображение е наричана „ водеща мощ “ на придвижването „ Ново немско кино “ и е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.

Родена през 1942 година в Берлин, тя израства с майка си в немския град Дюселдорф. След като приключва Мюнхенското учебно заведение по драма, стартира да работи като актриса в театъра и взе участие във филми на Райнер Вернер Фасбиндер и Фолкер Шльондорф. Партнира на Шльондорф за сюжета и режисурата на филми като „ Внезапното благосъстояние на бедните хора от Камбах “ (1971) и „ Изгубената чест на Катарина Блум “ (1975). По това време, от 1971 до 1991 година, той е неин брачен партньор. През 1972 година Маргарете декор Трота получава премията на Германската рецензия за ролята си във кино лентата на Фолкер Шльондорф „ Strohfeuer “. Самостоятелният ѝ режисьорски дебют е през 1978 година с кино лентата „ Второто събуждане на Криста Клагес “.


През 1981 година филмът ѝ „ Оловно време “ я трансформира в първата жена, отличена със „ Златен лъв “ във Венеция, последван от две немски кино награди и италианската „ Давид на Донатело “, както и премията на рецензията на Източна и Западна Германия. „ Чиста полуда ”, с Хана Шигула и Ангела Уинклер в основните функции, е част от конкурсната стратегия в Берлин през 1983 година, а „ Роза Люксембург “, отдаден на известната германско-полската социалистка, e показан премиерно в Кан през 1986, където носи на Барбара Сукова премията за най-хубава актриса. Филмът получава и почетна премия на Международния кино фестивал в Карлови Вари.


Маргарете декор Трота се завръща в Кан през 1988 година с кино лентата „ Страх и обич “ и през 2018 с „ В търсене на Ингмар Бергман “. Драмата ѝ „ Розенщрасе “ от 2003 година, показана тъкмо преди 20 години на 8-ия София Филм Фест от актрисата Катя Рийман, е отличена с „ Купа Волпи “ за най-хубава актриса (Катя Рийман) във Венеция, последвана от италианския „ Златен глобус “ и „ Давид на Донатело “, както и номинация за Европейските кино награди – за най-хубава европейска актриса. Психологическата драма „ Хана Аренд “ (2012) печели две немски кино награди и носи на актрисата в основната роля Барбара Сукова номинация за Европейските кино награди.

Най-новият ѝ филм „ Ингеборг Бахман – пътешестване в пустинята “, отдаден на връзката сред австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и публицист Макс Фриш, е номинирана за „ Златна мечка “ на Берлинале 2023.

На 35-ото издание на Европейските кино награди през 2022 година, Европейската кино академия връчи на актрисата, режисьор и сценарист Маргарете декор Трота премията за повсеместен принос – като самопризнание за изключителното ѝ творчество, напомнят от София Филм Фест. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР